Så slår Samsung Apples Macbook Air

Ny, kompakt regnemotor gør det muligt at lave ultratynde, bærbare PCer. Kun 11,7 millimeter måler de i højden.

Jo, Samsungs nye ultrabook-PC er nu tyndere end den tyndeste Macbook Air fra Apple. Foto: Samsung Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: Gennem lang tid har vi vænnet os til, at mobiltelefonerne kan blive papirstynde. Nu kommer turen til de bærbare PCer.

Chipgiganten Intels nye motor til bærbare computere er nu blevet så kompakt, at den ikke længere afgiver varme, som gør det nødvendigt at køle den ned med en blæser. Samtidig holder den batteritiden længere, og den er så tynd, at det faktisk er muligt at bygge en bærbar PC, som kun fylder 11,7 millimeter, når den er klappet sammen.

Apple endelig slået

Den første af slagsen er sydkoreanske Samsungs nye Ativ Book 9, som kører Windows. Den kan dermed slå Apples ellers nærmest ikoniske Macbook Air, som er 17,2 millimeter tyk og ellers hidtil har været betragtet som unik på området. Ativ Book 9 præsenteres på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), i spillebyen Las Vegas i det sydvestlige hjørne af USA.

Ativ Book 9 er en såkaldt ultrabook, en meget let bærbar PC i fuld størrelse men med bedre ydelse og længere batteritid end de almindelige PCer. Det er netop Intel, der for nogle år siden opfandt begrebet ultrabook for at sætte skub i PC-producenterne, så de oppede sig og forsøgte at overhale Apple med en slags elitebærbare.

Intel selv leverer naturligvis den processor - eller regnemotor -, som udgør hjernen i ultrabook-PCerne. Den nyeste, Core M, får nu premiere i Ativ Book 9, som vil kunne fåes med enten 128 eller 256 gigabyte SSD-drev, der er en ikke-mekanisk harddisk, og som derfor ikke snurrer rundt og larmer. Ativ Book 9 har en skærm på 12,2 tommer i en opløsning på 2.560 x 1.600 pixler og kan ifølge Samsung holde batteri i 10,5 timer. Som alle ultrabook-PCer ligger den i den dyrere ende med laveste pris på 1.200 dollars , ca. 7.500 kroner med den stigende dollarkurs.

Samsung dropper PCer i Danmark

Samsung valgte imidlertid i efteråret 2014 at stoppe salget af bærbare PCer i Europa, herunder Danmark, så den nye model kommer ikke hertil. Men den nye processor vil med sikkerhed finde vej til andre ultrabookmærker, som flere og flere danskere vælger at investere i. I januar-juni i år blev der i Danmark solgt 149.300 ultrabook-PCer, en stigning på 94,4 procent fra samme periode i 2013, viser tal fra analysehuset IDC.

Consumer Electronics Show åbner officielt 6. januar og varer frem til og med 9. januar.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES). Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).