Så opsigtvækkende er Nordeas farvel til den danske kronprins

Højst overraskende forlader tidligere departementschef David Hellemann sit job i Nordea. Han var ellers kørt i stilling som kronprins i bankens danske afdeling. Hellemann afviser uenigheder som baggrund for afskeden.

David Hellemann, Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter kun to år forlader David Hellemann nu storbanken Nordeas danske afdeling. Den 45-årige David Hellemann er tidligere departementschef i Finansministeriet og var blevet spået en fremtrædende rolle i den danske del af Nordea.

Siden sommeren 2014 har David Helle­mann været chef for retail i Danmark, hvilket vil sige alle privatkunder i Nordea Danmark, og han blev betragtet som kronprinsen i den danske del af den svenske storbank.

Men det overraskende exit skyldes hverken uenigheder, samarbejdsvanskeligheder eller en magtkamp, forsikrer David Hellemann:

»Jeg har valgt at sige op i Nordea. Jeg har været glad for at være der, men har nogle nye muligheder for at blive en del af topledelsen et andet sted. Det får jeg afklaret i løbet af de næste ugers tid,« siger David Hellemann til Berlingske.

Ligger der nogen uenigheder eller sam­arbejdsvanskeligheder bag dit stop i Nordea?

»Nej, det gør der ikke. Jeg har været der lidt for kort tid, kan man sige, men jeg har været glad for den tid, jeg har været i Nordea,« siger David Hellemann.

Upåklageligt samarbejde

David Hellemann afløste i sin tid Anders Jensen på posten som chef for privatkunder i Nordea Danmark. Anders Jensen forlod ­jobbet til fordel for et nyt job i Nykredit.

Dengang lød det fra flere kilder, at den Stockholm-baserede topledelse i Nordea pressede hårdere på for effektiviseringer – med alt, hvad dertil hører – end Anders Jensen syntes om at gennemføre i den danske del af forretningen.

Dette pres fra Stockholm har dog ikke haft nogen betydning for David Hellemanns beslutning, siger han. Således har han haft et godt forhold til både danske Mads G. Jakobsen, der er landechef for Danmark og er ham, der hentede David Hellemann til banken, samt svenske Lennart Jacobsen, der er chef for hele privatkundedelen, retail-forretningen, i Nordea.

»Jeg har haft et upåklageligt samarbejde med både Lennart og Mads,« siger David ­Hellemann.

Væsentlig rolle

I lang tid efter David Hellemanns ansættelse i 2014 så offentligheden ikke meget til den tidligere højt profilerede embedsmand, som ud over stillingen som departementschef i Finansministeriet også er tidligere økonomidirektør i DR.

Men i efteråret 2015 blev han for første gang for alvor kørt frem i forbindelse med et pressemøde i banken, og derfor tog spekulationerne i efteråret til om, at han snart skulle efterfølge Peter Lybecker som nummer et i den danske del af storbanken. Sidstnævnte, der nærmer sig pensionsalderen, er nu ­konstitueret som leder af Banking Danmark.

»Det er med beklagelse, at jeg har modtaget David Hellemanns opsigelse. Han har haft en væsentligt rolle i de mange forandringer, Nordea gennemgår. Jeg havde gerne set, at Nordea kunne have glæde af ham længere, men han har sagt op, og det må vi forholde os til,« udtaler landechef, Mads G. Jakobsen i en pressemeddelelse.

Et bedre tilbud

Hos ledelsesekspert Søren Brandi fra Hildebrandt & Brandi og seniorrådgiver og bankekspert Lars Krull kommer David Helle­manns farvel til Nordea ikke som den store overraskelse. Søren Brandi mener, at overgangen til bankverdenen kan have været for stor.

Ud over jobbet i Finansministeriet og DR har David Hellemann også en kort periode været i konsulentvirksomheden McKinsey. Men jobbet i landet næststørste bank var ­første gang, han tog et job i en bank.

»Hvis man ser generelt på det, så kræver det at være bankdirektør en vis branche­viden. Det har vi set eksempler på flere gange. Det er en specialiseret viden, der skal bruges, og det er ikke det samme som bare at skifte fra en industri til en anden,« siger Søren Brandi.

»Det var nok det, vi så med Eivind Kolding i Danske Bank. Og det er måske også det, som gør sig gældende her. Spørgsmålet er så, hvor skal Nordea finde deres næste chef, og det skal de inden for branchen,« siger Søren Brandi.

Fantastisk dygtig

Lars Krull, seniorrådgiver på Aalborg Universitet, er ikke i tvivl om, at David Helle­mann siger op, fordi han har fået et bedre tilbud.

»David Hellemann er en fantastisk dygtig person. Dem er der altid efterspørgsel efter. Det er ikke et fravalg af Nordea, men et tilvalg af noget andet. Der er nogle typer, som bare tager de job, de gerne vil have. Se eksempelvis Jesper Berg, der sad på en direktørpost i Nykredit og skiftede til direktør i Finanstilsynet til en noget mindre løn,« siger Lars Krull og påpeger, at David Hellemann i jobbet i Nordea var noget længere nede i ­hierarkiet, end han var som departementchef i Finansministeriet.

»I Finansministeriet er der nogle administrative retningslinjer, men som departementchef har man virkelig stor indfyldelse på, hvordan fremtiden og fremtidens politikker skal udformes. Som chef for Nordeas forretning med private kunder i Danmark har David Hellemann været en slags franchise­tager for Nordea-koncernen her i Danmark. Han har skullet drive forretningen ud fra de muligheder og begrænsninger, som der er,« siger Lars Krull.

Flere chefer har forladt Nordea

Professor i ledelse på Aalborg Universitet Anders Drejer påpeger, at Nordea har mistet en del chefer over de senere år.

»En af forklaringerne er, at bank­direktørerne er dygtige, og dem er der stor efterspørgsel efter. Men når en person kommer ind og så meget hurtigt ud, som det er tilfældet her, kan man spørge, om det også drejer sig om et internt problem i Nordea. Det virker lidt underligt, at David Hellemann forlader posten så hurtigt,« siger Anders Drejer.

For en måned siden havnede David Hellemann i en opsigtsvækkende offentlig diskussion om, hvorvidt Nordea vil følge ­Nykredit og hæve priserne på boliglån. Hellemann fastholdt, at banken »for nuværende« ikke havde planer om at sætte bidragssatserne op, mens storbankens næstkommanderende, danske Torsten Hagen Jørgensen, fra Stockholm var langt mindre afvisende.