Så meget vil din kommune vokse de næste ti år

Fra plus 15 procent til minus 9 procent – så stor er variationen over den forventede befolkningsudvikling i landets kommuner. Det har stor betydning for ejendomsmarkedet.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere

Der er ”party i provinsen”, siger man i ejendomsbranchen, med henvisning til at der for øjeblikket er mange investorer, som leder efter alternativer til de efterhånden meget højt prissatte ejendomme i hovedstaden.

Men investorer skal kigge sig godt for: Det er mere i spil end hvorvidt en konkret ejendom er veldrevet og i fin stand. Ejendomme er en langsigtet investering, og på det lange sigt er det vigtigt, om befolkningsunderlaget er positivt eller negativt. Og her ser væksten fremdeles ud til at skulle favorisere hovedstadsområdet, ifølge prognose til fra Danmarks Statistik, som erhvervsmægleren Colliers har regnet på.

Helt i top ligger Ishøj, som forventes at have 15,6 procent flere indbyggere om ti år. Dernæst følger København selv, og så yderligere en række kommuner i regionen. Nogle jyske og sjællandske kommuner – specielt de store – har også pæne udsigter, men i hele 26 kommuner forventes befolkningen at skrumpe.

Værst ser det ud i Lemvig, der står til at blive 9,2 procent mindre. Borgmester Erik Flyvholm (V) er optimist og tror på, at det bliver muligt at afbøde noget af faldet. I de allerseneste år har man faktisk set en stabilisering af udviklingen i den forstand, at affolkningen ikke længere bliver forstærket. Kommunen satser blandt andet på at styrke de lokale erhvervsuddannelser, ikke mindst med henblik på at få unge kvinder til at blive i byen: Det er immervæk dem, der kan føde børnene, og dermed de nye borgere, som borgmesteren anfører.

Men han gør sig ingen illusioner om, at man kan vende udviklingen fra i dag til i morgen, og skal der for alvor ske noget, skal det også følge af en national indsats, der blandt andet indebærer udflytninger af uddannelser og statslige arbejdspladser og uddannelser.

»Urbaniseringen er også politisk bestemt, blandt andet på den måde at man samler uddannelserne på steder, hvor der bor rigtigt mange mennesker i forvejen. Derfor kræver det også politisk vilje, hvis vi skal have et Danmark i balance, hvor der er lige muligheder for alle. I mange sammenhænge taler man om, at Danmark er et lille land – for eksempel når man argumenterer for, at tingene skal ligge centralt i København. Men når vi taler bosættelsesmønstre og rammebetingelser for udvikling, er Danmark ikke et lille land,« siger Erik Flyvholm.