Så meget spytter de kloge hoveder i statskassen

De kloge hoveder i den danske biotek- og medicinalindustri har ikke kun lange uddannelser. En ny analyse viser, at de ansatte i den såkaldte life science-branche indbetaler godt 75 pct. mere i skat end den øvrige befolkning.

Novo-gruppen - med Novo Nordisk og Novozymes i spidsen - råder over næsten halvdelen af samtlige ansatte i den danske life science-branche. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigrid Nygaard

De højt uddannede specialister i den danske medicinalbranche kan grine hele vejen ned i banken, men samfundet som helhed har grund til at smile med.

De ansatte i den såkaldte life science-branche sender nemlig hvert år betydelige beløb tilbage i den danske statskasse.

En ny analyse fra branchesammenslutningen Medicon Valley Alliance viser, at skattebetalinger fra de danske medicinal- og biotekselskaber i 2013 landede på godt 14,5 milliarder kr. Det er fordelt på 5,6 milliarder kr. i selskabsskat og 8,9 milliarder kroner i personskat fra de ansatte.

Det betyder, at den gennemsnitlige privatansatte i life science-sektoren betaler 223.000 kr. i skat om året, hvilket er ca. 75 pct. mere end alle øvrige, der er beskæftigede - både i de offentlige og private sektorer.

Analysen fra Medicon Valley Alliance oplister en række positive bidrag fra branchen til den danske samfundsøkonomi, men peger også på, at det er problematisk, at Novo Nordisk er så dominerende en spiller i sektoren.

»For når alle æggene lægges i en kurv, er der selvfølgelig risiko for et totalt kollaps, hvis de gunstige vinde omkring diabetes og fedme-behandlingen en dag skulle lægge sig. Således er det nødvendigt at sørge for tilstedeværelsen af en underskov af virksomheder, der kan udvikle morgendagens behandlinger og mulige indtægtskilder«, står der i rapporten.

Totalt definerer analysen 474 virksomheder til at udgøre den såkaldte life science. Novo Nordisk er den ubetinget største spiller, da selskabet råder over 40 pct. af samtlige ansatte i Danmark. Samtidig er det stort set kun virksomheder, der er ejet af Novo-gruppen, som har formået at skabe job over de senere år. De i øvrige virksomheder skaber dog også arbejdspladser, det sker bare ikke i Danmark.