Så meget sidder udlandet på i den danske i fødevaresektor:

Henning O. Hansen, seniorforsker på Fødevareøkonomisk Institut, har for Business.dk gennemgået ejerskabet i en række fødevarebrancher:

Foto: Sisse Stroyer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mejeriindustrien:

Det udenlandske ejerskab er næsten væk. Tidligere har Nestlé haft produktion i Danmark, men i dag er de udenlandske interesser i dansk mejeriindustri meget små. Arla er ejet af danske og svenske landmænd via fusionen med MD Foods og svenske Arla i 2000.

Det var for så vidt en positiv fusion, da danskerne bidrog med en betydelig eksport-kompetence til gavn for de svenske landmænd, mens danskerne fik bedre adgang til det svenske marked, det blev muligt at opnå yderligere stordriftsfordele. Arla har i dag dansk formand og dansk adm. Direktør, og Arla er mere dansk end svensk !

Svinekød

Der har tidligere været engelsk ejerskab i den danske svineslagterbranche, men i dag er det næsten udelukkende dansk ejet – og andelsejerformen er næste 100 pct.

Fjerkrækød

I 1995 købte Lantmännen (dengang Kronfågel) hele Danpo (fjerkræslagteri). Det betyder, at knap 50 pct. af den danske fjerkræslagteriindustri i dag er svensk ejet. Det var givetvis en god løsning for de danske kyllingeavlere, da selskabet dermed blev tilført både nødvendig kapital (flere hundrede millioner i de efterfølgende 10-12år) samt viden og erfaringer om bl.a. sygdomsbekæmpelse, hvor Sverige på flere områder havde et fortrin.

Brød og mel

Begge sektorer er i dag svensk dominerede. Lantmännen (Cerealia) købte i 2003 danske Schulstad – efter Schulstads fejlslagne forsøg på at købe op i Sverige. Lantmännen har gennem de seneste 15-20 år opkøbt ca. 15 danske virksomheder inden for mel- og brødbranchen. I det store og hele fungerer samarbejdet mellem danske kornproducenter og de svenske mel- og brødvirksomheder godt.

Der er en gensidig afhængighed, som styrker samarbejdet. Svenskerne bidrager med en store erfaring og kompetence på området – og en tilpas stor tålmodig kapital til innovation m.m.

Grovvarer (foder, korn, gødning m.m.)

Denne sektor er overvejende dansk ejet. Norsk Hydro (nu Yara) var hovedaktionær i KFK, som i 2003 blev solgte til danske grovvareselskaber. Svenske Lantmännen forsøgte at købe foderstofselskabet P. P. Hedegaard i 2008, men budkrigen endte med, at danske grovvareselskaber vandt og overtog P. P. Hedegaard. Yara kom i øvrigt med i det konsortium, som købte selskabet, så nu er de på banen igen !

Sukker

Danisco A/S købte i 1989 andelsselskabet Nykøbing Sukkerfabrik, og dermed blev hele sukkersektoren ejet af et aktieselskab. Danisco opkøbte efterfølgende sukkerfabrikker i Sverige, Finland, Tyskland, Polen og Baltikum. Er nu solgt til Nordzucker.

Frugtsaft

Det østrigske Agrana købte i Vallø saft og har dermed en betydelig placering på det danske marked. Norske Kavli er også etableret på markedet

Dybfrostindustri (dybfrosne grøntsager)

Tidligere en betydelig sektor men adskillige danske virksomheder (Frigodan, Beauvais, Svendborg Konserves, Odense Konserves. Danisco Foods opkøbte de fleste selskaber, men i 2000 overtog belgiske Ardo alle Danisco Foods aktiviteter inden for frosne grøntsager og færdigretter. De danske landmænd har organiseret sig i leverandørforeninger, som samlet forhandler med Ardo.

Markfrø

I dag næsten helt dansk ejet. Hollandske selskaber har tidligere været etableret i Danmark, men er nu næsten helt væk. DLF-TRIFOLIUM dominerer.

Snacks

KiMs blev i 2000 en del af Chips Koncernen, som er finsk ejet. Taffel Chips/Dabsk Estrella er ejet af den norsk-svenske koncern Freia-Marabou.