Så meget har oliens kæmper skåret

Olieprisfaldet har haft store konsekvenser for ansatte, selskaber og aktionærer. Analysehuset Wood Mackenzie har analyseret en række tal for de største virksomheder i oliesektoren, der afslører, hvor ondt olieprisfaldet har gjort.

Olieprisfaldet har haft store konsekvenser for ansatte, selskaber og aktionærer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi har mange muligheder, men udfordringerne er lette at få øje på. Prisen på vores hovedprodukt er faldet med 50 pct,« sådan åbnede formanden for Olie Gas Danmark, Troels Albrechtsen, det årlige olie- og gastopmøde i Danmark.

Olieprisfaldet er i sig selv ikke temaet for dette års topmøde, men det danner bagtæppet til alt, hvad der bliver talt om, hvad enten det er statsstøtte, teknologisk udvikling eller leverandørernes samarbejde med olieselskaberne. For olieprisfaldet har været en stor omvæltning for alle i sektoren, og præcis hvor stor satte underdirektør i analysehuset Wood MacKenzie, David Parkinson, ord på, da han fremlagde de seneste data for 40 af verdens største olieselskaber.

»Der har været et seismisk skifte i olieprisen. Og sektorens svar er kommet hurtigt,« sagde David Parkinson, inden han begyndte at gennemgå sine tal.

En af de grupper, der naturligt har lidt under prisfaldet, er olieselskabernes aktionærer. Her viser Wood MacKenzies tal, at dividendeudbetalingerne er faldet med 28 mia. dollar - eller hvad der svarer til tyve procent. Det stå dog endnu værre til med aktietilbagekøb, der er faldet med 20 mia. dollar, hvilket svarer til 61 pct.

David Parkinson viste desuden, hvor dybt olieselskaberne har skåret i deres omkostning. Selskabernes anlægsomkostninger er skåret ned med 27 pct, som svarer til ikke mindre end 117 mia. dollar.

Der er dog meget stor forskel på, hvor i verden de nedskæringer er fundet. Amerikanerne har nemlig været meget bedre end resten af verden til at stramme bæltet ind: Hele 40 pct. har amerikanerne skåret i deres omkostninger, mens der bredt internationalt kun været en reduktion på 13 pct.

Og er vi så over det værste? Det er svært at svare på, men Wood MacKenzie tror ikke, at olieprisen hopper op lige så hurtigt, som den er faldet. Analysehuset forventer en svag stigning i olieprisen over de næste to år.