Så mange milliarder vil kinesere betale for B&O

Det er den kinesiske rigmand Qi Jianhong, der gennem sit selskab Sparkle Roll Group vil købe hele eller dele af B&O. Berlingske erfarer, at den kurs, som Qi Jianhong er klar til at betale, ligger ca. en halv mia. kr. fra den nuværende markedsværdi i det pressede, danske elektronikklenodie.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overlevelseskampen i Bang & Olufsen (B&O) spidser gevaldigt til. Det er den kinesiske rigmand Qi Jianhong, der gennem flere måneder har forhandlet med B&Os bestyrelse med formand Ole Andersen i spidsen. Det offentliggjorde B&O-bestyrelsen tirsdag i en opsigtsvækkende fondsbørsmeddelelse.

Opsigtsvækkende, fordi meddelelsen først og fremmest kun løfter sløret for identiteten på den ene interesserede køber, der er tilbage i børsnoterede B&O, hvis der da nogensinde har været andre reelle bejlere. Og opsigtsvækkende, fordi den sker på foranledning af Qi Jianhong og hans Sparkle Roll Group, men uden at den indeholder et konkret købstilbud eller bare en tilkendegivelse af en pris.

Berlingske kan nu løfte sløret for den pris, som Qi Jianhong skulle være interesseret i at lægge på bordet for hele eller dele af B&O. Rigmanden skulle således være klar til at betale en pris på omkring 85 kr. per aktie svarende til ca. 3,6 mia. kr. for hele B&O, erfarer Berlingske fra kilder med kendskab til forhandlingerne.

Problemet er bare, som tidligere beskrevet i Berlingske, at det er for tæt på den nuværende aktiekurs på lidt over 70 kr. per aktie, svarende til ca. 3,1 mia. kr. for hele B&O. Det afholder angiveligt Ole Andersen og resten af B&Os bestyrelse fra at acceptere endsige anbefale buddet fra den kinesiske rigmand.

Et bud på omkring 85 kr. per aktie repræsenterer for lille en præmie til aktionærerne i forhold til den aktuelle kurs i B&O. Typisk skal en køber give en »overkurs« på omkring 30 pct. eller mere for at overtale aktionærerne i et børsnoteret selskab til at sælge. Dertil kommer, at det første bud som regel skal hæves for at give aktionærerne en følelse af at de har forhandlet prisen lidt op.

Dertil kommer andre uafklarede knaster i B&O, som Sparkle Roll og B&Os bestyrelse trods måneders forhandlinger ikke er enige om og endnu ikke har fundet en løsning på. Det er endnu uvist, hvad disse knaster er.

Det helt store spørgsmål er, hvorfor Qi Jianhong vælger at træde frem og afsløre sin identitet i købsprocessen, når der ikke er en aftale om et køb på plads.

Her spiller måneders løse rygter og spekulationer, ifølge Berlingskes oplysninger, kraftigt ind. Der har undervejs været spekuleret i, om en køber til B&O kunne være en af de store, globale TV-producenter Samsung, LG, Philips eller om det sågar kunne være navnkundige Apple, der ville købe den lille Struer-virksomhed.

I den kinesiske lejr, som har hyret corporate finance-eksperter i Danske Bank til at hjælpe sig, har spekulationerne i de mange kendte navne betydet for megen støj i medierne og i aktionærkredsen. De spekulationer har kineserne med gårsdagens meddelelse ønsket at lukke ned. Spekulationerne i de store navne kan have været medvirkende til, at kursen på B&O er kommet så højt op. En pris på B&O på fire mia. kr. ville være et greb i lommen for Apple eksempelvis.

Med nyheden om et fremtidigt TV-samarbejde med koreanske LG fra sidste uge står det også klart, at det ikke er en af verdens store TV-producenter, der ønsker at overtage og afnotere B&O.

At træde frem i offentligheden via en fondsbørsmeddelelse er også udtryk for, at kineserne føler sig sikre på, at der ikke er andre i processen: Sparkle Roll er B&Os eneste redningsmulighed, medmindre selskabet skal fortsætte sin langtrukne dødskamp som dansk, børsnoteret selskab. Ole Andersen har tidligere erkendt, at B&O er for lille i den globale konkurrence, og at der skal findes en ny ejer eller indgås store, afgørende partnerskaber, for at B&O kan overleve i fremtiden.

Der opstod tirsdag nogen usikkerhed om, hvorvidt Sparkle Roll Group overhovedet har pengene til at købe B&O. Forvirringen skyldes dog, ifølge Berlingskes oplysninger, at der er flere enheder i Sparkle Roll, hvoraf kun kan den del, der er børsnoteret på børsen i Hong Kong, har offentlige nøgletal. Qi Jianhong er storaktionær i den børsnoterede del, som B&O har samarbejdet med om markedsføring og salg af B&O-produkter i Kina siden 2012. Men det er en anden juridisk enhed af Sparkle Roll, der hører hjemme på Jomfruøerne, og som har penge i kassen til et opkøb, som er interesseret i at købe B&O, fortæller kilder til Berlingske. Denne del ejes 100 pct. af Qi Jianhong, som angiveligt skulle være meget begejstret for det lille danske selskab, som han ønsker at give et nyt liv uden for børsen.

DanQi Jianhong vil ikke lade sig interviewe til Berlingske om B&O, men siger bl.a. i tirsdagens fondsbørsmeddelelse:

»Vi elsker B&O. Det er en fantastisk virksomhed med fantastiske produkter, en stærk ledelse og et attraktivt globalt potentiale. Vi ser B&O som et verdenskendt og særdeles eftertragtet brand, der kombinerer fremragende teknologi med en stærk dansk designtradition,« lyder det fra Qi Jianhong.

Endvidere står der i meddelelsen:

»Under alle omstændigheder er det en betingelse for at afgive et tilbud, at vi føler os sikre på, at det vil være muligt at overtage alle aktier i B&O til en pris, som vi finder rimelig. En pris, der afspejler firmaets potentiale, men også den markante usikkerhed og de investeringer, der er nødvendige for at sikre fremtidig udvikling og vækst,« lyder det fra Qi Jianhong.

Kineserne er med andre ord i dialog med storaktionærer som ATP og Delta Lloyd, der begge ejer over ti pct. af aktierne. Sparkle Roll ejer selv i forvejen 5,6 pct. af aktierne i B&O.

Hverken formand Ole Andersen eller adm. direktør Tue Mantoni ønsker at kommentere Berlingskes oplysninger.