Så mange milliarder er Grundfos blevet mere værd under Mads Nipper

Den midtjyske pumpeproducent Grundfos har aldrig været så meget værd, som efter at selskabet har fået ny topledelse med Mads Nipper i spidsen. Det viser selskabets seneste interne opgørelse af markedsværdien.

Med Mads Nipper i spidsen har ledelsen fået vendt indtjeningskurven i Grundfos – og det afspejler sig i kursen på medarbejderaktier. Arkivfoto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grundfos’ markedsværdi er vokset markant med knap ti mia. kr. til knap 27 milliarder kr. det seneste år. Det viser Grundfos’ egen opgørelse af markedskursen for medarbejderaktier pr. 1. maj i år.

Markedskursen er den kurs, Grundfos-medarbejderne får, hvis de ønsker at sælge deres aktier i selskabet tilbage til ejerfonden, Poul Due Jensens Fond. Den udgør i år 700 kr. pr. aktie, hvilket er det højeste siden 2001. Med godt 38 millioner registrerede aktier giver det en markedsværdi på 26,7 milliarder kr.

En vigtig forklaring er, at det er lykkedes en ny koncernledelse med den tidligere Lego-direktør Mads Nipper i spidsen at vende en kraftigt dykkende indtjeningskurve i løbet af 2015. Mads Nipper blev udnævnt til topchef i august 2014, hvor overskuddet efter skat blev på en halv milliard kr.

I 2015 voksede overskuddet takket være en række sparetiltag og øget salg på enkelte markeder til knap 1,5 milliarder kr.

»Grundfos er jo ikke børsnoteret. Derfor har medarbejderne mulighed for at sælge deres aktier tilbage til fonden, som er forpligtet til at købe til en fair pris, der afspejler markedsvilkårene. Værdien af aktierne er regnet ud fra den realiserede og forventede indtjening, som vi sætter i forhold til, hvad markedet er villig til at betale for adgangen til indtjeningen i sammenlignelige virksomheder,« forklarer Mikael Geday, koncerndirektør med ansvar for finans i Grundfos.

Et godt stykke efter Danfoss

En markedsværdi på knap 27 milliarder kr. er ikke prangende sammenlignet med danske børsnoterede selskaber, men placerer Grundfos på en 18. plads midt mellem Jyske Bank og GN Store Nord.

Sammenligner man med en anden familieejet, ikke børsnoteret virksomhed, Danfoss på Als, halter Grundfos også bagefter. Danfoss har opgjort markedskursen for medarbejderaktier til knap 5.000 kr. pr. aktie og med godt ti mio. aktier giver det en markedsværdi på 50 milliarder kr. Ser man på Grundfos’ overskud efter skat i forhold til markedsværdien på de knap 27 milliarder kr. – den såkaldte price-earning-ratio eller P/E – ligger Grundfos heller ikke i top.

Grundfos’ P/E lander på godt 18, mens den tyske, børsnoterede konkurrent, KSB, der også er midt i en stor omstilling, ifølge Bloomberg har en forventet P/E i år på 15, mens den amerikanske konkurrent Xylem, der er længere fremme i sin omstilling til nye markedsvilkår, havde en P/E for 2015 på knap 24. Sammenligningerne skal dog tages med et vist forbehold, da Grundfos ikke er børsnoteret.

Grundfos offentliggør halvårsresultater 2. september.