Så lidt udlandsmobildata vil EU give dig til dansk pris

Den forhadte roamingafgift på at bruge telefon og computer i udlandet afskaffes alligevel ikke i år. Som plaster på såret skal man i begrænset omfang kunne bruge data og tale til dansk pris i de andre EU-lande.

Når man bruger sin telefon eller computer i udlandet, skal man kunne bruge de første mindst 100 megabyte data til samme pris som herhjemme - på et år.

Sådan lyder det forslag, som de 28 EU-lande og Europaparlamentet netop nu forhandler om, indtil det - formentlig tidligst i 2018 - bliver muligt at afskaffe den såkaldte roaming, altså gebyr for at bruge tale og data i udlandet, helt i EU.

Europaparlamentet stemte allerede sidste år for, at roamingafgifterne skulle væk med udgangen af 2015, så det skulle koste det samme at tale og gå på nettet i alle 28 EU-lande - for danskere altså til dansk pris, hvor det lige nu koster 1,76 kroner i minuttet at ringe, 46 øre at blive ringet op og 1,50 kroner pr. megabyte data.

Men i flere EU-lande er man ikke villige til med et pennestrøg at afskaffe roamingafgifterne, fordi man frygter, at teleselskaberne i stedet vil forhøje priserne i hjemlandet for at hente det tabte hjem igen, og derfor har det lettiske EU-formandskab ifølge nyhedsbureauet Reuters nu lagt op til et kompromis, hvor de første 100 taleminutter til og fra telefonen, de første 50 SMS-tekstbeskeder og de første 100 megabyte data skal koste det samme som i hjemlandet. Derefter bliver det til normal udlandspris, som EU dog regulerer ned hvert år 1. juli.

Et tidligere forslag lød på 35 minutters opkald, 35 SMSer og 35 megabyte data om året.

Europaparlamentet ventes at drøfte oplægget i denne måned forud for, at det til juni skal op på ministerplan og godkendes.

Både den nye og tidligere EU-Kommission har haft som mål at få roamingafgiften afskaffet, fordi den forhindrer, hvad Kommissionen kalder et ægte, indre marked, hvor folk frit kan bevæge sig rundt i alle 28 medlemslande. I dag betyder de høje udlandspriser, at mange nærmest slukker for telefonen, når de passerer grænsen.

Roamingafgifterne uden for EU er fortsat ikke reguleret og ligger derfor betragteligt højere. Her skal man navnlig være svært påpasselig med at bruge dataforbindelsen, hvis man vil sikre sig mod en gigantisk regning.