Så lever Amigaen igen

Den genfødte Amiga ser dagens lys.

I weekenden blev sløret løftet for en af årets større IT-nyheder. Der blev sat liv til det hendøende Amiga-varemærke.

Computeren, der havde sin faste plads i mange drengeværelser i 80’erne og 90’erne, blev udmanøvreret af spillekonsoller og andre computere. Siden har der været flere forsøg på at presse penge ud af det velkendte varemærke.

Derfor var mange måske skeptiske, da AmigaOne X1000 blev annonceret i januar. Men den skulle være god nok. I weekenden blev der fremvist et eksemplar af maskinen i England. En fungerende computer, der kører på styresystemet AmigaOS 4.

Ifølge firmaets hjemmeside kan computeren købes i løbet af sommeren, men meget mere information er der ikke at finde. På weekendens demonstration blev prisen ifølge The Register sat til ”lidt mere end 13.500 kroner”. For det beløb får man blandt andet grafikkort (ATI Radeon R700), processorkraft på 1.8 GHz (med supplerende 500 MHz i en coprocessor) og masser af porte (for eksempel 10 USB-stik). Se mere på Wikipedia.

Kilde: The Register

Selv om Amiga-platformen ikke har fået meget opmærksomhed på det seneste, så er udviklingsmiljøet ikke lagt i graven endnu. For eksempel er der delvist fungerende FireFox og OpenOffice-udgaver til Amigaer. I Danmark har vi også et aktivt Amiga-forum.

Et meget tilbundsgående interview med en af skaberne af X1000 finder man her.