Så er det slut med telefonboksen

Om otte måneder er der ikke en eneste virksom telefonboks tilbage i Sverige. Også i Norge forsvinder hyletonen i boks efter boks.

Sådan så de ud engang, telefonboksene - her fra Stockholms Gamla Stan. Arkivfoto: Torben Christensen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TORBEN CHRISTENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Inden nytår forsvinder en tidligere så markant del af gadebilledet i Sverige, og Superman må for evigt finde andre steder at klæde om, når det brænder på.

Det er nu sidste chance for at gå ind og ringe fra en telefonboks i Sverige, for i løbet af i år fjerner Telia de sidste 600, som stadig står tilbage.

»De har udspillet deres rolle,« siger Irene Krohn, pressechef i Telia, til det svenske nyhedsbureau TT.

Surftelefonen gav kortvarig opblomstring

I 1980erne stod der 44.000 telefonbokse i Sverige, men så blev mobiltelefonerne efterhånden hvermands eje, og behovet for at kunne finde en boks og lægge mønter i den for at kunne ringe blev gradvis mindre og mindre. For to år siden var der 1.200 svenske telefonbokse tilbage, i dag er der 600.

Telia fjerner nu de sidste, efter at en undersøgelse i 2013 viste, at kun en procent af svenskerne i løbet af et år havde brugt en telefonboks.

Allerede for mange år siden så teleselskaberne, hvor det ville bære hen, og skarpsindige hjerner udtænkte derfor, at telefonboksene, som jo stod - og står - centralt på gader og torve, kunne tjene flere formål.

»Telefonboksene fik en renæssance, da vi satte antenner op og lancerede surftelefonen, men det var jo, inden smartphonetelefonerne kom og ændrede anvendelsen enormt,« siger Irene Krohn fra Telia.

Dut-dut-dut...

Også i Norge forsvinder hyletonen gradvis fra de tilbageværende telefonbokse. I år og næste år udgår de sidste 100 aktive, røde telefonbokse. Rigsantikvaren og telegiganten Telenor indgik i juni 2007 aftale om at bevare de sidste 100 af de dengang 420 telefonbokse i landet. De er i dag fredet og bliver derfor stående som nostalgiske minder.

Den første egentlige telefonboks i Danmark blev sat op i december 1934 på hjørnet af Strandvej og Teglgårdsvej i Gentofte Kommune. I 2007 stod der stadig omkring 3.000 telefonbokse i Danmark. I 2013 var der omkring 200 mønttelefoner tilbage, og TDC overdrog allerede i 2010 opgaven til Danske Mønttelefoner i Kolding.

Selve telefonboksen blev opfundet i 1889 af amerikaneren William Gray, og den første blev sat op i Connecticut i USA.

Det er ikke alle de svenske telefonbokse, som nu pilles ned. De ældre modeller med grønt, spidst tag, overtages af kommunerne, som så skal finde på, hvad de kan bruges til. Det samme overvejes i Norge.

Så Superman kan måske fortsat enkelte steder være heldig at finde en omklædningskabine - bare han ikke skal ringe til nogen.