Så blev Windows også slået af Android

Flest internetbesøg i verden sker nu fra Android-udstyr for første gang i historien. Men i Danmark dominerer Windows stadig.

Android, som er det Google-ejede mobilstyresystem, er på rekordtid blevet ikke alene verdens største inden for mobiltelefoner men nu også det, der bruges oftest, når man går på nettet. Arkivfoto: Justin Sullivan, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN

For første gang nogen sinde er det ikke længere fra Windows-udstyr, at de fleste går på nettet. I marts har det Google-ejede mobilstyresystem Android overtaget tronen.

Det viser den seneste månedsrapport om brugen af Internet fra det amerikanske netanalysefirma Statcounter. Der skal nærmest målfoto til, men der er en klar vinder. Statcounters målere bruges på netsteder verden over og indsamler blandt andet oplysninger om, hvilket styresystem der ligger på den stationære PC, bærbare PC, tavle-PC eller mobiltelefon, som den besøgende bruger.

En milepæl

37,93 procent af al trafikken kommer nu fra udstyr, der bruger Android, som dermed med et mulehår slår Windows af pinden. 37,91 procent bruger Windows.

»Det er en milepæl i teknologihistorien og afslutningen på en æra. Det markerer afslutningen på Microsofts globale føring på styresystemmarkedet, som Microsoft har fastholdt siden 1980erne. Det repræsenterer også et større gennembrud for Android, som for blot fem år siden kun stod for 2,4 procent af den globale internetbrug,« siger Aodhan Cullen, der er administrerende direktør for Statcounter.

Målingerne viser brugen og ikke nødvendigvis antallet af brugere, og der er store, geografiske forskelle. Således ligger internettrafikken fra Windows-udstyr i Nordamerika på 39,5 procent mod 21,2 procent til Android. I Europa ligger Windows fortsat på 51,74 procent af al internettrafik, mens Android bemægtiger sig 23,58 procent og Apples iOS 13,73 procent.

Windows dominerer stadig i Danmark

I Danmark er Android ikke nær så populær, når man skal på nettet. 45,65 procent af alle netbesøg i marts fra danske brugere kom fra Windows-udstyr, mens 23,37 procent brugte iOS, andre 15,67 procent Apples PC-styresystem OS X og først derefter 12,88 procent fra Android-udstyr, viser Statcounters tal.

Det er de mange nye internetbrugere i Asien, Afrika, Mellemøsten og Latinamerika, som på verdensplan tipper balancen til fordel for Android.

Android er i forvejen verdens ubestridt mest anvendte mobilstyresystem. 86 procent af samtlige nyproducerede smartphonetelefoner fødes med Android på verdensplan, mens omkring 14 procent kommer med Apples iOS. Windows er stort set udraderet som mobilstyresystem.

Statcounters måling viser, at iOS på verdensplan udgjorde 13,09 procent af besøgstallene i marts.