Så attraktive er de mulige Nets-købere

Her er de fem favoritter til at overtage selskabet bag blandt andet betalingsservice og Dankortet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Atos, industriel aktør

Atos, et fransk multinationalt it- og konsulentfirma, er den eneste industrielle spiller i opløbet om Nets.

Atos ejer Worldline, en af Europas største betalingsserviceudbydere, og er en markedsleder med en omsætning på ca. 8,2 mia. kr. årligt og 7.100 medarbejdere. Til sammenligning omsætter Nets for ca. ´seksks mia. kr. og har små 3.000 ansatte.

Atos ejer ingen danske selskaber, men står til gengæld for it-driften i flere store organisationer. Det gælder for Vejdirektoratet, Region Hovedstaden, Banedanmark Eksport Kredit Fonden samt dele af Statens IT, hvor de deler ansvaret for 80 statslige institutioner og ministerier med NNIT, CSC, IBM, KMD og Netcompany.

Man kan argumentere for, at Atos har et mere langsigtet perspektiv til at være de varige ejere af Nets. Omvendt vil Atos formentlig forsøge at udnytte mulige operationelle synergieffekter mellem Nets og Worldline. Dermed kan de give en høj pris, men det vil formentlig have den konsekvens, at Nets’ fremtidige hovedkvarter, teknologi- og driftscentre og anden administration vil blive flyttet til Frankrig eller et andet sted i Europa, hvor Worldline allerede i dag har kontorer.

Atos er absolut favorit til at løbe med Nets – også på grund af stærk datasikkerhed.

Bain/Advent/ATP, kapitalfondgruppe

De to amerikanske kapitalfonde Bain Capital og Advent er gået sammen med danske ATP, der dog kun udgør en lille del af det samlede setup. Om ATP vil være repræsenteret i bestyrelsen, og om de fortsætter efter en eventuel børsnotering, er uafklaret. Det har fået kritiske kilder til at sætte spørgsmålstegn ved, om pensionskæmpen blot er hevet ind som en legitimerende faktor for de amerikanske kapitalfonde. Bain er en temmelig ukendt kapitalfond i Danmark, som de fleste kun kender for stifteren bag fonden, nemlig den republikanske præsidentkandidat Mitt Romney. Bain Capitals forretningsmetode bestod primært i at opkøbe konkurstruede virksomheder, omstrukturere dem – ofte ved store fyringsrunder – og gensælge dem med store afkast.

Advent er modsat Bain mere til stede herhjemme, blandt andet på grund af ejerskabet af KMD – en virksomhed, som kapitalfonden har haft udfordringer med. KMD har for nylig tabt monopolet for IT-løsninger til det offentlige og har samtidig været under kritik fra Kombit (Kommunernes IT-selskab) for at tage overpriser for deres services. Der er dog indgået forlig. Bain/Advent ejer tilsammen betalingsudbyderen WorldPay i UK. Spørgsmålet er, om dele af Nets’ forretning skal lægges sammen med WorldPay, og dermed at arbejdspladser flyttes. Umiddelbart tyder det dog ikke på det, da fondsejerkredsen af Worldpay og Nets er forskellig. Et godt bud på en køber.

Nordic Capital, kapitalfond

Nordic Capital er en nordisk kapitalfond med hovedsæde i Stockholm. Fra Danmark har Nordic Capital den langsigtede investor Tryghedsgruppen, der ejer 60 procent af forsikringsselskabet Tryg. Blandt de øvrige selskaber er det største svenske AP6, der er den svenske stats pensionsfond, som investerer i vækstorienterede virksomheder. Der er norske Argentum, som er ejet af det norske Handelsministerium, men investerer og drives kommercielt. Også Oslo Pensjionsforsikring AS er med, og fra Finland er pensionsselskabet Ilmarien med. De institutionelle investorer vil formentlig blive repræsenteret i Nets’ bestyrelse. Nordic Capital har erfaring fra betalingssystemsektoren i Norden fra deres tidligere ejerskab af Point International. Men det er man ude af nu. Nordic Capital vil slå på, at de sammen med Tryghedsgruppen og de resterende partnere i konsortiet er den eneste tilbageværende spiller, som repræsenterer et 100 procent nordisk setup, hvilket i forhold til hele diskussionen i pressen er relevant. Særligt for udviklingen af den potentielt varme kartoffel, Dankortet. Nordic Capital er outsiderfavorit.

Permira, kapitalfond

Med i budkampen om Nets er også den europæiske kapitalfond Permira, der ifølge MergerMarket har slået sig sammen med den canadiske pensionskasse Canada Pension Plan Investment Board, CPPIB. Herhjemme har Permira investeret i TDC i 2006. Dengang blev TDC overtaget af fem britisk-amerikanske kapitalfonde for 76 mia. kr. plus gæld, hvoraf Permira altså var en af dem. Der har været diskussion om, hvorvidt TDC har skåret for hårdt ind til benet og ikke i tilstrækkelig grad har investeret i fremtiden for at betale udbytter til investorkredsen. TDC blev overtaget med henblik på at afnotere selskabet fra fondsbørsen, men det gik galt, da landets største investor, ATP, nægtede at sælge sine TDC-aktier. Det førte til en voldsom magtkamp mellem ATP og de fem kapitalfonde. Permira ventes at ligge svagt i budrunden.

Silver Lake, kapitalfond

Ifølge dem selv er Silver Lake en pioner og den globale leder inden for investering i teknologivirksomheder. Silver Lake blev lanceret i 1999 – da 90ernes teknologiboom var på sit højeste. Ideen var at investere i modne teknologivirksomheder frem for i de start-ups, som mange andre var særligt interesserede i på dette tidspunkt. Silver Lake ejer ingen danske virksomheder – men dog virksomheder, som opererer i Danmark såsom Dell eller Global Blue (som også er en betalingstransaktionsbaseret virksomhed). Silver Lakes stærkeste kort er kapitalfondens specialister i teknologi. Men derudover er der ikke meget, der taler for netop dem som køber af Nets.