S vil indføre stikprøvekontrol af banker

Socialdemokratiet foreslår at give et fælleseuropæisk banktilsyn mulighed for at lave stikprøvekontroller af banker, advokatfirmaer og revisorer for at komme skatteunddragelse til livs.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På baggrund af DRs dokumentar »I skattely« foreslår Socialdemokratiets Jeppe Kofod (S), at man som en del af EUs bankunion laver en bankindsatsstyrke, der laver stikprøvekontroller på banker for at teste, om deres rådgivning følger loven, eller om den opfordrer til svindel.

»Jeg forestiller mig, at banktilsynet får mulighed for at lave stikprøvekontroller af banker, advokatfirmaer og revisorer for at tjekke, om de overholder reglerne - lidt ligesom man i dag laver stikprøver hos restauranter,« siger Jeppe Kofod, spidskandidat til Europa-Parlamentet og medlem af Folketingets Skatteudvalg.

Forslaget kommer i kølvandet på DR-dokumentaren »I skattely«, der med skjulte optagelser viser en rådgiver fra Jyske Banks schweiziske afdeling, som tilsyneladende rådgiver en undercover-journalist om, hvordan man opnår skattely.

»DRs metode kan være én måde at gøre det på - altså at man udgiver sig for at være en fiktiv kunde. En anden måde kunne være, at man får afrapporteringer fra sektoren, således, at hvis banker mistænker andre banker for at snyde, så videregiver de oplysninger, så tilsynet kan sætte ind,« siger Jeppe Kofod, som også mener, at stikprøver vil have en forebyggende effekt, da de sender et signal til bankerne om, at der bliver holdt øje med dem.

Jeppe Kofod understreger samtidig, at det ikke er nok at kontrollere det skriftlige materiale.

»Det er lige så vigtigt at kontrollere den mundtlige rådgivning, for det er - som vi kan se i DRs dokumentar - ofte her, de lyssky aktiviteter foregår,« siger han.

Finansministrene i EU gav for tre uger siden formelt håndslag på, at de vil oprette et fælleseuropæisk banktilsyn, der skal være et bolværk mod fremtidige finanskriser. Der er dog fortsat mange knaster forude i arbejdet. Eksempelvis bliver landenes særinteresser ved med at spøge, hvilket gør en endelig aftale svær at handle på plads.