S om kæmpe overvågning: Vi ved heller ikke noget

Socialdemokraterne, som skal levere de afgørende stemmer til justitsminister Søren Pinds nye overvågning af tele- og internettrafikken, venter også stadig på det afgørende svar på, hvad det vil koste, og om det overhovedet kan bruges. Udgiften vil betyde færre investeringer, siger TDCs topchef.

Socialdemokraterne er udslagsgivende for, om Venstre-regeringens forslag om overvågning af al tele- og internettrafik i Danmark kan blive til noget. Alligevel har IT- og teleordfører Karin Gaardsted og hendes kollegaer stadig heller ikke fået at vide, hvad justitsminister Søren Pind vil indføre, hvad det koster, og om det overhovedet virker. Arkivfoto: Marie Hald, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi ved heller ikke noget, og vi vil have mere at vide. Men det er afgørende for Socialdemokraterrne, at vi får sikkerhed for, at det faktisk *er* noget, som politiet er i stand til at kunne bruge til formålet.«

Sådan siger Socialdemokraternes IT- og teleordfører, Karin Gaardsted, om den omstridte overvågning af al tele- og internettrafik i Danmark, som Venstre-regeringen vil indføre.

Forslaget får støtte fra Dansk Folkeparti, mens Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten alle er imod. Derfor sidder Socialdemokraterne med de afgørende stemmer for, om danmarkshistoriens ubestridt største overvågning skal indføres - noget, som tele- og internetbranchen alene anslår vil koste dem lige under en milliard kroner bare at etablere, hvortil kommer, hvad hoteller, caféer, restauranter, campingpladser m.fl. skal investere og siden holde i luften.

Kæmpe udgift - og et principielt spørgsmål

Men selv om Justitsministeriet har lagt op til, at Folketinget skal træffe beslutning sidst i marts efter en høring på fire uger, er lovforslaget stadig ikke fremlagt. Og i denne uge er flere af de store teleselskaber indkaldt til orienteringsmøde i Justitsministeriet.

Heller ikke Socialdemokraterne har set lovforslaget.

»Vi mener ikke så meget, før vi har fået noget mere konkret at vide af justitsminister Søren Pind (V). Det er rigtigt mange penge, og jeg kan godt forstå, at teleselskaberne beklager sig. Det er ikke blot en kæmpe udgift for teleselskaberne men også et principielt spørgsmål om overvågning af alle danskerne. Justitsministeriet siger nu, at det nok vil koste mellem 250 og 500 millioner kroner. Jeg kan ikke sige, hvad det koster. Derfor har vi bedt justitsministeren komme med svar på, hvor dyrt det egentlig bliver,« siger Karin Gaardsted til Berlingske.

Kræver garanti for, at det virker

Hun understreger, at Socialdemokraterne naturligvis har en stor interesse i at få fanget forbrydere ved at sikre politiet de nødvendige redskaber til det.

»På den anden side skal man ikke indføre dette, hvis man ikke har vished for, at det virker,« siger Karin Gaardsted.

Hun slår fast, at »der er brug for alle de investeringer, som vi overhovedet kan få« til at udbygge tele- og mobilnet i Danmark. Omsætningen i telebranchen er faldet med fem procent om året de seneste fem år. Samtidig er indtjeningen faldet med i gennemsnit syv procent hvert år. Samlet set er tele- og internetbranchens investeringer fra 2008 til 2014 faldet fra 9,6 milliarder kroner til 6,3 milliarder kroner.

TDC: Det går ud over investeringerne

Derfor er der bestemt ikke brug for »pludselige politiske hovsa-indgreb«, understreger TDCs topchef, Pernille Erenbjerg.

»Et eksempel er internetsessionslogningen. Selvfølgelig vil vi gøre, hvad politikerne beder os om, men det er et faktum, at dette vil koste virkeligt mange penge, og de kan kun komme fra investeringerne. Det vil altså få betydning for, hvad vi fremover vil kunne investere,« sagde hun.

Telebranchens organisation, Teleindustrien, sender en meget klar opfordring til Folketinget og især til Søren Pind:

»Justitsministeriets forslag om logning er en byrde, som i den grad er på vej til den danske telebranche. Det giver en regning på lige under en milliard kroner. Det burde politikerne lægge til side og sige: »Vi har lovet dansk erhvervsliv byrdestop, og det tager vi alvorligt.« Der er både juridiske problemer ved forslaget om logning, men det er også ret tvivlsomt, om det reelt har den værdi, som man tror. Vi har prøvet det én gang, og da virkede det ikke,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.