S-minister i nyt angreb på bankerne: »Udtalelserne« er helt »uden for skiven«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Simon Kollerup (S) mener, at bankerne overdriver konsekvenserne af Arne-skatten. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Go' mandag morgen!

Det er blevet tid til en ny uge, og dermed også tid til Business-Overblikket, hvor vi giver dig nogle af de vigtigste nyheder og aktiekurser fra USA og Asien. Vi lægger for med nyheden om, at dansk erhvervsliv bliver delt i et A- og B-hold under coronakrisen.

1) Små og mellemstore virksomheder bliver hårdest ramt af krisen

Mens store virksomheder som Vestas, Mærsk og Grundfos trækker sig igennem krisen med flotte tal, ser virkeligheden anderledes ud for de små og mellemstore virksomheder.

Små og mellemstore virksomheder har i mange år hængt i bremsen i forhold til de større virksomheder, men det er blevet markant værre under coronakrisen, fremgår det af en særkørsel, som Danmarks Statistik har udført for fagforbundet Dansk Metal.

Det skriver Berlingske i dag.

Den virkelighed mærker man blandt andet hos virksomheden Olsen Metaltrykkeri, der har været nødsaget til at afskedige fire medarbejdere, efter at regeringens hjælpepakke for lønkompensation er udløbet.

»Vi havde faktisk en fantastisk marts måned, fordi vi oplevede, at kunderne hamstrede til eget lager. Vi blev ramt med forsinkelse. Dagen efter påske var det så, som om nogen slukkede for ordreindgangsknappen. Da vores kunder i april fandt ud af, at de ikke solgte så meget, som de plejede, så bremsede vores ordreindgang naturligvis fuldstændig op og blev reduceret med ca. 50 procent,« siger direktør for Olsen Metaltrykkeri Stig Nalbandian.

I undersøgelser kan man blandt andet se, at det for industrien som helhed er 31 procent af virksomhederne, der angiver, at de mangler efterspørgsel. Blandt de små og mellemstore virksomheder drejer det sig om hele 45 procent. De små og mellemstore virksomheder producerer langt mindre end det, de har kapacitet til. For en meget stor andel af virksomhederne skyldes det ganske enkelt, at de ikke har ordrer nok.

Du kan læse hele historien her.

2) Nordens største fitnesskæde bløder millioner i Danmark

Hos Finans.dk kan man i dag læse historien om Nordens største fitnesskæde, Sats, der taber millioner gennem sin danske afdeling, Sats Danmark.

Et nyt regnskab fra Sats Danmark viser nemlig, at underskuddet landede på 88 millioner kroner i 2019. Dermed ender det samlede tab på næsten 400 millioner kroner gennem de seneste fem år.

Sats Danmarks nye underskud har samtidig gjort egenkapitalen negativ, hvilket har fået moderselskabet til at lave en støtteerklæring. Den skal sikre, at der »tilføres den nødvendige likviditet, i takt med at behovet opstår«, som der står i regnskabet.

Ifølge Finans.dk forklarer Sats Danmark dog, at likviditeten er god trods coronakrisen, som har taget hårdt på selskabet.

Du kan læse hele historien her.

 

3) Minister vil ikke høre mere klynk fra bankerne om Arne-skat

Den finansielle sektor og især bankerne har flere gange hårdt angrebet regeringens planer om at beskatte overskuddet i bankerne mere for at få penge til at betale for tidlig pension til folk med mange år på arbejdsmarkedet.

Men kritikken fra bankerne får nu erhvervsminister Simon Kollerup (S), der også er minister for bankerne, til i Børsen at angribe lobbyister i Finans Danmark og pengeinstitutter, der ifølge ham har søsat en kampagne mod skatten.

»Omkostningen for bankerne ved at betale et samfundsbidrag er faktisk så minimal, at jeg mener, at udtalelserne fra Finans Danmark og institutterne, der har valgt at føre en kampagne mod den her sag, er helt uden for skiven,« siger Kollerup til Børsen.

Han mener, at sektoren har rige muligheder for at finde pengene til skatten, der skal give 1,5 milliarder kroner til Arne-pensionen. Bankernes brancheorganisation har omvendt sagt, at regningen i vid udstrækning vil ende hos kunderne. Samtidig har man argumenteret for, at bankpakkerne, som blev givet under finanskrisen, er betalt tilbage.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Her er de begivenheder, som investorerne ifølge Andreas Østerheden, chefstrateg, Nordea, bør holde øje med.

  • I denne uge bliver den helt store begivenhed den amerikanske centralbanks rentemøde onsdag, hvor investorerne vil søge efter flere informationer om centralbankens fremadrettede målsætning og værktøjskasse. Der kommer også opdaterede økonomiske forventninger fra centralbanken. Markederne vil højest sandsynligt handle en smule afventende, når vi kommer tættere på mødet senere på ugen. Temaet på markederne har på det seneste været en smule svage aktiemarkeder og tæv til amerikanske tech-aktier. Vi tror fortsat på potentiale i aktiemarkedet, selv om det ikke kommer til at stige i en lige linje op. Og det har vi da så sandelig fået bekræftet på det seneste.
  • Investorerne vil i dag også skele til Japan, hvor der vælges ny partiformand for det regerende liberale demokratiske parti. Det giver nemlig forudsætningen for valg af den nye premierminister på onsdag i parlamentet, efter at nuværende Shinzo Abe må trække sig tilbage af helbredsmæssige årsager. Investorerne vil følge udviklingen, men som det ser ud nu, ændrer det næppe på den finans- og pengepolitiske linje.
  • Senere på dagen får vi indikationer fra industrisektoren i flere steder i verden, herunder seneste data fra juli i eurozonen. Ikke mindst har vi i løbet af de tidlige morgentimer fået data for udviklingen i huspriserne i Kina, som var stabilt stigende med 4,8 procent i forhold til sidste år. En stabil udvikling på boligmarkedet er et vigtigt styringsparameter for centralregeringen, som gerne vil indgå både for kraftigt stigende boligpriser (en indikator for spekulativ adfærd) eller faldende boligpriser (som går ud over husholdningernes finanser).

 

Det sker der på markederne

USA

Lukkekurser fredag
Dow Jones +0,48 pct.
S&P 500 +0,05 pct.
Nasdaq -0,60 pct.

Asien
Indeks mandag kl. 6.40
Japan Nikkei +0,63 pct.
Hongkong Hang Seng +0,67 pct.
Kina CSI +0,56 pct.