S: Lønloft for bankdirektører

Helle Thorning-Schmidt kræver nu et midlertidigt loft over direktør-lønninger på 2,5 mio. kr. årligt i banker, der vil have del i »bankpakken«.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
S-formand Helle Thorning-Schmidt går direkte efter pengepungen på de højtlønnede bankdirektører, når hun i dag møder op til tredje møde i de afsluttende forhandlinger om kreditpakken til de kriseramte, danske banker. Alle banker, der vil have del i de op mod 100 mia., statslige kroner, skal indføre et midlertidigt loft over lønningerne til direktionsmedlemmer på årligt 2,5 mio. kr., lyder kravet.

"Hvis vi skal ind og bruge skatteborgernes penge på en bankpakke, er det nødvendigt, at vi får stoppet lønfesten i bankerne. Så skal der være et loft over bankdirektørernes løn, og det er inklusive bonusordninger, optioner og andre variabler," siger Helle Thorning-Schmidt, som ikke er bekymret på vegne af f.eks. direktør i Danske Bank, Peter Straarup, der i givet fald må finde sig i et lønfald på gode 10 mio. kr.

"2,5 mio. kr. er en høj løn – dobbelt så meget som en dansk statsminister. Det er ikke, så man skal gå fra hus og hjem," siger hun.

"Et skråplan"
Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) vil ikke kommentere forslaget, mens forhandlingerne pågår, men Venstres erhvervsordfører, Jacob Jensen, kalder det ren populisme.

"Det er et et skråplan. Vi skal sikre os, at skattekronerne går til det formål, de er tiltænkt, men vi skal ikke blande os i interne lønforhold," siger han.

Og med forslaget har S tilsyneladende også overhalet SF venstre om."Jeg vil ikke sætte beløb på nu eller sige, om det er den rigtige måde. Vi er mest optaget af, at vi får lavet en finansiel sektor, der er robust," siger finansordfører Ole Sohn.

Dansk Folkeparti er heller ikke klar til at tilslutte sig S-forlaget med det samme."Vi har primært haft vores fokus rettet mod direktørernes optionsprogrammer, men vi vil gerne drøfte, om det er hensigtsmæssigt at stille krav til størrelsen af deres samlede løn. I så fald synes jeg, at 2,5 millioner er alt for meget," siger gruppeformand Kristian Thulesen Dahl.