Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Sådan lyder forklaringen fra kulturminister Carina Christensen (K) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), når de i dag skal forklare sig over for Folketingets finansudvalg i sagen om TV 2s økonomiske problemer.
Det fremgår af besvarelserne på en lang række spørgsmål fra Socialdemokraterne om de to ministeriers rolle i sagen. Ikke godt nok, fastslår Socialdemokraterne, der kræver, at daværende kulturminister og nuværende justitsminister Brian Mikkelsen (K) tvinges til at bryde sin tavshed om sin viden om de konkrete initiativer.
Pres på likviditet
Initiativer, der sammen med et blødende annoncemarked lagde så meget pres på TV 2s likviditet, at staten var tvunget til at kaste en økonomisk redningskrans efter sin TV-station.
»Der er på ingen måde redegjort for, at Brian Mikkelsen ikke har været vidende om TV 2s økonomiske udvikling og derfor kunne få den stoppet i tide. Jeg nægter at tro, at det kun er om TV 2 Radio, han har været orienteret i detaljen, men det kan vi ikke se ud af dette. Og alle er tavse som graven,« siger Morten Bødskov, der derfor kræver en uvildig undersøgelse af, om ministeren har levet op til sit ansvar.
Kulturministeriet oplyser, at man godkendte en strategiplan i 2006, der blandt andet indeholdt planerne om at etablere en sportskanal, en nyhedskanal og en radiostation, men fastslog i den forbindelse, at det skulle foregå inden for de økonomiske rammer af TV 2, der dengang havde pænt overskud. Staten ville altså ikke skyde flere penge ind i selskabet. Herefter overlod ministeriet implementeringen af strategien til den daværende ledelse uden at indhente yderligere oplysninger om de store investeringer. Det har medført hård kritik fra Rigsrevisionen, mens man hos Kulturministeriet har hæftet sig ved, at man har indsat en bestyrelse til den slags og ikke har haft nogen retslig forpligtelse til at indhente yderligere oplysninger. I aftalen mellem Kulturministeriet og Finansministeriet om varetagelsen af ejerskabet af TV 2, hedder det imidlertid blandt andet:
Ikke autonomt
»Aktieselskabsloven er således ikke til hinder for, at staten pålægger bestyrelsen at gennemføre visse investeringer eller – hvad hyppigere forekommer – afstå fra at gennemføre investeringer (...) Med andre ord kan et statsligt aktieselskab ikke handle helt autonomt i forhold til den statslige ejer, selv om det sker inden for selskabets formål og rammebetingelser i øvrigt.« Hos Socialdemokraterne er man ikke i tvivl om, at Kulturministeriet har svigtet sin ejerrolle.
»Vi mener, at Kulturministeriet har en alt for rigid tolkning af sine forpligtelser, og det viser ministeriets egen aftale med Finansministeriet jo så også. Ministeriet forsøger at hvidvakse sin rolle i sagen og fralægge sig ansvaret,« siger Morten Bødskov.
I Kulturministeriet ønsker man ikke at udtale sig om sagen før samrådet. Man har dog tidligere meddelt, at man vil stramme op på sin styring af TV 2.