S er klar til at lade usunde banker gå ned

Forud for forhandlingerne om en ny bankpakke strammer Socialdemokraterne kravet til, hvilke banker der kan få en håndsrækning fra staten. Kun banker med udsigt til fremtidig drift skal have del i milliardindsprøjtningen.

Læs mere
Fold sammen
Socialdemokraterne vil ikke længere give en håndsrækning til alle danske banker med en ny bankpakke. Forud for forhandlingerne om en milliardstor bankpakke 2, som begynder torsdag, siger politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S) nu, at det kun er banker, som har mulighed for at klare sig i fremtiden, der skal være en del af bankpakken.

»Hvis man har en usund bank, så skal man afvikle den. Men alle banker med udsigt til en fremtidig drift skal selvfølgelig have mulighed for at blive en del af bankpakken,« siger Henrik Sass Larsen, som samtidig håber, at det ikke bliver nødvendigt at lave flere bankpakker.

»Det er klogt, at vi løser problemerne en gang for alle og garderer os imod, at der efterfølgende kommer nye bankkrak eller overraskelser. Vi kan jo ikke komme til befolkningen hver anden måned og sige, at nu skal vi skyde nye milliarder i bankerne,« siger Henrik Sass Larsen.

Usund drift

Hos SF er finansordfører Ole Sohn også klar til at lade banker med en usund drift stå uden for pakken.

»Det mest naturlige vil være, at Nationalbanken vurderer, om der er tale om en bæredygtig bank eller ej. Jeg synes ikke, at man på forhånd skal udelukke nogle banker fra at blive en del af pakken, men når vi går ind med skatteborgermidler, er det ikke for at hjælpe banker, der med usund drift er kørt af sporet. Hvis der er skeletter i skabet ligesom i Roskilde Bank, så risikerer man bare at spilde skatteborgernes penge,« siger Ole Sohn.

Regeringen har tidligere lagt op til en bankpakke i størrelsesordenen 100 milliarder kroner, men hverken Socialdemokraterne eller SF vil på forhånd lægge sig fast på et bestemt beløb.

Ingen grabseri

Modsat regeringen vil både S og SF tage sig betalt for at hjælpe bankerne ved, at få plads i deres bestyrelser. Og det krav har Henrik Sass Larsen ikke tænkt sig at slække på for at hjælpe forhandlingerne på vej.

»Vi mener sør'me vores udspil om, at aktier er en oplagt løsning, alvorligt. Jeg synes, det er underligt, hvis regeringen ikke vil lave den bedst mulige forretning for skatteydernes penge. Hvis staten påtager sig en stor risiko ved at skyde skatteyderpenge i bankerne, så skal der også være mulighed for, at indkassere en gevinst ved et salg,« siger Henrik Sass Larsen.

Hos De Radikale vil finansordfører Morten Helveg Petersen ikke tage parti for enten aktier eller andre former for ansvarlig lånekapital.

»Jeg er mest optaget af, at vi får lavet en bankpakke, der får sat gang i hjulene, så bankerne igen vil låne ud til virksomheder og forbrug. Vi skal sikre os, at vi ikke kommer i en situation, hvor bankerne bare grabser den kapital, vi stiller til rådighed, uden at låne flere penge ud. Det er det vigtigste,« siger Morten Helveg Petersen, finansordfører for De Radikale.

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen havde ikke yderligere kommentarer til en kommende bankpakke 2 i går.

Stort tema om bankpakker i Berlingske Business i morgen, onsdag den 7. januar 2009