Rystet OW-formand: Min værste oplevelse i 35 år

Efter 11 dage i flyverskjul sætter OW Bunkers bestyrelsesformand, Niels Henrik Jensen, ord på sin oplevelse af den dramatiske konkurs i selskabet.

ØKs adm. direktør og det konkursramte OW Bunkers bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OW Bunkers sidste dage slår alt, hvad Niels Henrik Jensen har oplevet i sin lange erhvervskarriere. For første gang siden selskabets konkurs reflekterer den afgående bestyrelsesformand over det dramatiske kollaps, som har plettet den ellers respekterede ØK-mands image.

I 35 år har Niels Henrik Jensen været en del af dansk erhvervsliv og har indefra oplevet det store danske konglomerat ØKs store deroute. Dengang i 1979, da han første gang kom til ØK, var virksomheden Danmarks største. Siden har Niels Henrik Jensen set konglomeratet sælge alt fra bortset fra en mindre flytteforretning, som i dag er ØKs eneste aktivitet. Men få dage i november 2014 er alligevel dem, som Niels Henrik Jensen ser som de hårdeste.

»Det er en fuldstændig forfærdelig sag for alle berørte – medarbejdere, aktionærer, kunder, samarbejdspartnere, leverandører og andre. Det er ubestridt det værste, jeg har oplevet i mine 35 år i erhvervslivet,« skriver Niels Henrik Jensen i en mail til Berlingske.

Han fortæller, at sammenbruddet i OW Bunker gik så stærkt, at han måtte forlade virksomheden uden at have et overblik over, hvad det præcist var, som var gået så galt, at virksomheden gik ned. En intern undersøgelse, som OW Bunkers bestyrelse satte i værk og som skulle kaste lys over sammenbruddet, nåede aldrig at blive afsluttet, og i dag er det kuratorerne, som sidder tilbage i virksomheden.

»På grund af den hast, hvormed konkursen indtraf – og på grund af, at bestyrelsens førsteprioritet i de dage selvfølgelig var at søge at redde selskabet – lykkedes det ikke bestyrelsen at afslutte den undersøgelse, vi havde indledt for at klarlægge, hvorfor selskabet måtte tage store nedskrivninger, selv om OW Bunker havde en konsekvent risikostyringspolitik, som er beskrevet i prospektet forud for børsintroduktionen,« skriver Niels Henrik Jensen.

Han tilføjer, at det manglende overblik betyder, at han har holdt sig fra offentlig­heden i den seneste uge. Umiddelbart inden konkursen gav formanden en række interview, hvor han redegjorde for situationen. Men siden har kommunikationen med offentligheden været begrænset. Ingen i virksomheden har for eksempel forklaret, hvorfor ledelsen i de hektiske dage sendte en meddelelse til fondsbørsen om, at ansatte havde begået bedrageri og ville blive meldt til politiet. Den anmeldelse kom aldrig, og beskyldningerne om bedrageri står i dag som en uklar og i værste fald grundløs anklage.

»Bestyrelsen traf en beslutning om at politianmelde de to direktører, men nåede ikke at gøre det. Jeg troede, at der lå en klar politianmeldelse, som vi bare kunne køre ned at aflevere, men det gjorde der ikke,« har Plesners topadvokat Pernille Bigaard, der er kurator i OW Bunker, tidligere sagt til Berlingske.

Hun kaldte samtidig sagen fra Singapore og de manglende politianmeldelser for »mærkværdig«.

Niels Henrik Jensen har ingen kommentarer til det.

»Da undersøgelsen som sagt ikke blev afsluttet, har jeg ingen yderligere oplysninger at bidrage med, og jeg har derfor intet at tilføje til det, jeg allerede har sagt, eller som fremgår af selskabsmeddelelser,« hedder det fra Niels Henrik Jensen.

Forretningsgrundlag væk på få dage

Det er uafklaret, hvilket ansvar han selv har for den voldsomme nedtur i selskabet, som ultimativt endte i konkurs, og som har påført store danske og internationale investorer massive tab. Aktiehandel i virksomheden blev suspenderet onsdag 5. november, og om aftenen sendte selskabet en meddelelse ud om uventede tab på samlet op mod 1,7 mia. kr.

De næste dage kæmpede ledelsen i OW Bunker, storaktionæren Altor og de 13 banker, heriblandt Nordea og Danske Bank, for at finde en løsning. Men det gik galt. Virksomhedens forretningsgrundlag var væk, og OW Bunker kunne ikke reddes. Fredag 7. november klokken 19.02 måtte ledelsen sende en fondsbørsmeddelelse om konkursen, og kl. 19.45 blev konkursdekretet udstedt. Der endte Niels Henrik Jensens forbindelse til OW Bunker. Han siger, at hans opgave i dag blot er at hjælpe de kuratorer, som arbejder med konkursboet.

»Sagen ligger nu hos kuratorerne, og jeg vil selvfølgelig assistere kuratorerne efter bedste evne. Jeg mener, man skal give kuratorerne arbejdsro til at afslutte deres undersøgelser. Indtil undersøgelserne er afsluttet, har jeg ingen kommentarer,« skriver Niels Henrik Jensen til Berlingske.

Niels Henrik Jensen kan dog ikke holde sig helt ude af offentligheden. Allerede torsdag sender ØK sit regnskab for tredje kvartal ud. Her vil han som adm. direktør stille op til interview og sandsynligvis afvise at besvare alle spørgsmål om OW Bunker.