Rystet dansk allergi-bekæmper tror stadig på USA

Det var lidt af en mavepuster, da MSD trådte ud af partnerskabet med den danske allergivirksomhed ALK, der dermed selv måtte overtage rettighederne til sine allergivacciner på det vigtige amerikanske marked.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS. Det var lidt af en mavepuster, da MSD trådte ud af partnerskabet med den danske allergivirksomhed ALK, der dermed selv måtte overtage rettighederne til sine allergivacciner på det vigtige amerikanske marked.
Læs mere
Fold sammen

Det får dog ikke ALK til at droppe drømmen om at etablere sig på markedet på den anden side af Atlanten, fortæller selskabets fungerende administrerende direktør og bestyrelsesformand, Steen Riisgaard.

»Det er har ikke været i overvejelserne. Jeg tror på, at det bliver et stort og vigtigt marked. Det, der er sket, vil nok forsinke udviklingen på mellemkort sigt, men på længere sigt kan det gå hen og blive en god ting for ALK, at vi nu selv har kontrol over vores fremtid i Nordamerika,« siger han til Ritzau Finans.

I første omgang kører selskabet videre på de skinner, der allerede er blevet lagt i USA. ALK har en organisation i landet, der består af omkring 200 ansatte, og den del skal køre videre.

På længere sigt kræver partnertabet en helt ny strategi på markedet, og den proces kommer til at strække sig over nogle måneder.

»Udviklingen på markedet bliver i hvert fald forsinket med den tid, det tager at udarbejde strategien, og der taler vi seks til otte måneder,« fortæller Steen Riisgaard.

Ikke et spørgsmål om penge og muskler

Den fungerende topchef kan endnu ikke sige noget om, hvorvidt selskabet vil køre videre på det til tider vanskelige marked på egen hånd, eller om der kommer en ny partner i spil. Ifølge Steen Riisgaard har medicinalvirksomheden også det, der kræves for at udvikle videre på markedet.

»Min vurdering er, at det ikke kun er et spørgsmål om en masse penge og store muskler. Vores partner MSD havde mange penge og ressourcer. Det, der skal til, er nogle kreative overvejelser omkring, hvordan man får nedbrudt barriererne på markedet,« siger direktøren.

På det seneste har selskabet oplevet pæne vækstrater i Europa, hvor ALK med formandens egne ord har "fået hul på bylden". Og netop de europæiske erfaringer skal bruges i arbejdet med det amerikanske marked.

»Alle markeder er forskellige, men en hel del er også det samme. Der er nogle barrierer i USA, som vi begynder at finde vejen omkring i Europa,« siger Steen Riisgaard.

»Vi har eksempelvis haft gode erfaringer med at overbevise sygekasserne om, at når de betaler for behandling, så skal den være evidensbaseret frem for erfaringsbaseret. Det er vores tabletter. Den forandring skal vi også have igennem i USA, og det er den vej, verden går. Det er noget, vi selv har kunnet gå direkte ind og påvirke,« fortsætter han.

Påvirker ikke forventninger

Indtil videre er salget af tabletvaccinerne i USA ikke gået særligt godt. I første halvår solgte ALK for 49 mio. kr. i USA, hvoraf en stor del kom fra engangsbetaling. Det ser direktøren som et tegn på, at strategien indtil videre ikke har været optimal.

»Det var skuffende for både os og dem (MSD, red.). Vi står nu i en helt ny situation, hvor vi selv kan tage kontrol over vores fremtid i USA,« siger den fungerende direktør og formand.

ALK omsatte i 2015 samlet for 2,6 mia. kr. og gav et overskud på 344 mio. kr.

Allergiselskabet offentliggjorde det afsluttede samarbejde tirsdag aften i en fondsbørsmeddelelse, og ifølge Steen Riisgaard kommer det ikke til at påvirke selskabets 2016-forventninger. I meddelelsen blev MSD's beslutning begrundet med "en prioritering af ressourcer".