Rygterne om ny vækstpakke svirrer på Borgen

Regeringen vil i den kommende tid gennemgå erhvervslivets rammevilkår, og meget tyder på, at vi snart vil se en erhvervspakke med nye afgiftslettelser. En større vækstpakke er angiveligt også med i overvejelserne.

Nina Smith er nyt bestyrelsesmedlem i Carlsberg. Interview om hendes syn på danskernes mandschauvinisme og mangel på kvindelige ledere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Sløje jobtal, elendige meningsmålinger og en forbrugskrise, der ikke vil slippe sit tag i danskerne, har givet debatten om en ny stor vækstpakke nyt liv i regeringspartierne. Blandt de højaktuelle overvejelser er ifølge Berlingske Business’ oplysninger en ny erhvervspakke med afgiftslettelser til dansk erhvervsliv.

Overvejelserne om en ny vækstpakke er kommet højere op på regeringens agenda i takt med, at det har vist sig vanskeligt at knække ledighedskurven, mens en stadig større del af især SFs og Socialdemokraternes bagland ønsker en ny økonomisk linje.

I sidste uge steg presset kraftigt, da beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) måtte opgradere regeringens tal for, hvor mange der står til at falde ud af dagpengesystemet. Det skete næsten samtidig med, at tidligere finansminister Mogens Lykketoft (S) efterlyste flere vækstinitiativer og argumenterede for at fremskynde offentlige investeringer.

Ifølge Berlingske Business’ oplysninger har regeringen endnu ikke truffet beslutning om en eventuel ny vækstpakke, og det står klart, at det finanspolitiske råderum er meget begrænset i år, hvor EUs krav til de maksimale budgetunderskud er særligt skrappe. Men nye udgiftskrævende vækstinitiativer kan være på vej næste år.

Til at begynde med vil regeringen angiveligt lægge vægt på en erhvervspakke, der allerede om kort tid skal give erhvervslivet et pejlemærke om, hvad de har at forholde sig til. Regeringspartiernes finanspolitiske ordførere er dog tilbageholdende med at sætte præcise ord på, hvad der er i vente:

»Det næste element, som vi vil kigge på, er rammevilkårene for erhvervslivet. Oven på finansloven, hvor vi afskaffede fedt- og sukkerafgiften og rullede udstationeringsskatten tilbage, vil vi se på, om der er behov for mere,« siger de Radikales finansordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Hun fastslår, at regeringen arbejder inden for den ramme, der er givet af EUs krav til budgetterne.

I SF vil finansordfører Jonas Dahl hverken af- eller bekræfte, om en vækstpakke er på vej.

»Vi følger udviklingen tæt for hele tiden at vurdere, hvordan vi kan understøtte beskæftigelsen. Jeg har ikke yderligere kommentarer,« siger han.

Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen, meldte sig i weekenden i debatten på Facebook, hvor han støttede tanken om nye afgiftslettelser.

»Om kort tid skal vi forhandle nye reformer med regeringen (kontanthjælp og SU, red.). Er regeringen parat til at investere overskuddet i private, danske arbejdspladser, hjælper Venstre gerne til,« skrev Lars Løkke Rasmussen.

Det var i går ikke muligt at træffe hverken Lars Løkke Rasmussen eller Venstres finansordfører, Peter Christensen, for at få uddybet, hvor omfattende afgiftslettelser Venstre ønsker, og hvornår de i givet fald skal træde i kraft.