Rygter om Google-opkøb af HTC

Tre år, efter at internetgiganten solgte Motorola, kan Google igen være ejer af en mobilproducent.

Foto: TYRONE SIU. Vedvarende rygter tyder på, at Google køber den taiwanske mobilproducent HTC, som for nylig lancerede sin nye og meget roste U11-toptelefon. Arkivfoto: Tyrone Siu, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Den trængte mobilproducent HTC står ifølge vedvarende rygter til at blive overtaget af internetgiganten Google.

HTC, som har hjemme på Taiwan, meddelte onsdag middag, at handelen med HTC-aktier fra torsdag vil blive suspenderet som følge af »en større annoncering«, hvilket giver rygterne ekstra flor, skriver flere nyhedsbureauer.

Det er ellers kun snart tre år siden, at Google solgte den amerikanske mobilproducent, Motorola, videre til kinesiske Lenovo efter forgæves at have forsøgt at få mere gang i mobilsalget og derigennem af sin nu altdominerende mobilsoftware, styresystemet Android, der i dag ligger på henved 86 procent af alle nye smartphones.

Mikroskopisk salg i dag

HTCs mobilsalg faldt til mere end halvdelen i august sammenlignet med for et år siden, og markedsandelen på verdensplan er nu nærmest mikroskopisk, hvor den i 2011 lå på omkring ni procent.

HTC står også bag VR-brillerne Vive, som har fået et godt tag i publikum, men økonomien har det skidt, og derfor har det i en måneds tid forlydt, at HTC selv er i færd med at undersøge mulighederne for enten at sælge dele af virksomheden fra eller eventuelt helt lade sig overtage.

Kilder fortalte for en måned siden til nyhedsbureauet Bloomberg, at HTC har ført samtaler med flere selskaber, heriblandt Google. Både HTC og Google har selv afvist at ville kommenterere forlydenderne.

Internetgiganten har dog gentagne gange udtrykt interesse for at stå styrket med egen hardwareproduktion, hvor Google ikke alene leverer softwaren men også står for selve de fysiske produkter. Lanceringen af Pixel-telefonerne i oktober 2016 og den gode modtagelse af dem har givet mere blod på tanden.

Google solgte Motorola videre til Lenovo for 2,9 milliarder dollars i 2014 efter selv at have betalt 12,5 milliarder dollars tre år tidligere, i 2011.

Et meget svært marked at tjene penge på

HTC var i en længere periode den fornyende kraft på mobilmarkedet men har ikke på det seneste haft heldet med sig på det stadig hårdere smartphonemarked. Den nyeste flagskibstelefon, U11, har dog høstet rigtigt gode anmeldelser, men der skal et meget stort salg til for at rette op på skuden. HTC producerer også Googles succesrige Pixel-telefon - en smartphone, som Google selv har designet og står for, og som kører på den »rene« udgave af Android uden de tilpasninger, som de øvrige mobilproducenter altid foretager.

Smartphonemarkedet domineres af sydkoreanske Samsung og amerikanske Apple, der ikke alene sælger flest telefoner men også sætter sig på det meste af indtægten. Derfor er det et hårdt marked for alle øvrige smartphoneproducenter, som skal gøre noget ekstraordinært for at nå frem i rampelyset.

HTCs medstifter og største aktionær, Cher Wang, overtog selv ledelsen af HTC i 2015 i forsøget på at rette virksomheden op. Hun er datter af en milliardær, som tjente sin formue i den petrokemiske industri, og var Taiwans rigeste kvinde, indtil HTCs aktiekurs dykkede.

HTC er stiftet i 1997 og har produceret Android-telefoner siden 2008.