Ryanairs topchef: Vi klager over Danmark

Efter nederlaget i Arbejdsretten raser Ryanairs øverste chef over Danmark: »Vi klager til EU-Kommissionen,« siger topchef Michael O’Leary. Men »den danske arbejdsmarkedsmodel har en plads i EU«, fastslår EU-kommissær Margrethe Vestager.

Ryanairs topchef Michael O'Leary Fold sammen
Læs mere
Foto: SAMUEL KUBANI

Ryanairs topchef, Michael O’Leary, er stærkt utilfreds med den modstand, som flyselskabet møder i Danmark.

Arbejdsretten har onsdag fastslået, at det er lovligt for fagbevægelsen at konflikte mod Ryanair, så længe Ryanair afviser at forhandle dansk overenskomst. Men dommen er »bizar« og »ulovlig«, mener topchef Michael O’Leary, der i et interview med Berlingske oplyser, at Ryanair planlægger at indlevere en formel klage over dommen i Danmark til EU-Kommissionen.

»Vi vil klage over dommen i Arbejdsretten, formentlig både direkte til EU-Domstolen og til EU-Kommissionen og bede dem indlede en sag mod Danmark for traktatbrud,« siger Ryanairs topchef, Michael O’Leary. Han mener, at dommen mod Ryan-air skader arbejdskraftens og serviceydelsers fri bevægelighed, som er traktatfæstede rettigheder i alle EU-lande.

Ryanairs topfolk valgte at blive hjemme i Dublin, da dommen blev afsagt onsdag klokken 14 i Arbejdsretten i København i et retslokale fyldt til bristepunktet. Få timer efter sad O’Leary med et eksemplar af dommen på sit kontor i Dublin, da han besvarede opkaldet fra Berlingske.

Topchefen oplyste, at dommen umiddelbart kun forelå på dansk, og at han derfor afventede en mere detaljeret juridisk gennemgang af dommen fra Ryanairs advokat i Danmark. Dog var O’Leary ikke i tvivl om, at Ryanair vil indgive en klage til EU-Kommissionen.

»Vi vil gøre alt, hvad end vi kan for at sikre, at et land, som har sagt ja til fri bevægelighed af arbejdskraft, også kommer til at leve op til det,« siger topchefen og fortsætter:

»Og hvordan skal man kunne have fri bevægelighed, når Ryanairs konkurrenter kan blokere Ryanairs fly,« spurgte O’Leary med henvisning til de sympatiblokader, som fagbevægelsen har varslet:

»Dommen viser, hvordan den danske model er fuldstændig slået fejl.«

I Bruxelles er Ryanair højt på dagsordenen, idet en ny europæisk luftfartspakke er på vej og forventes forhandlet på plads før nytår. Over for Berlingske udtrykker EU-Kommissær Magrethe Vestager umiddelbar tilfredshed med dommen i den danske arbejdsret.

»Dommen er udtryk for det, som jeg synes er vigtigt; at den danske arbejdsmarkedsmodel har en plads i EU. Det skal selvfølgelig altid balanceres i forhold til, at der skal være mulighed for at levere service over grænser. Det er det vigtige ved dommen i dag – uanset hvad der måtte komme af appel og videre forløb,« siger Margrethe Vestager i et telefon-interview med Berlingske.

Direkte adspurgt om en reaktion på Ryanair-topchefens intention om at klage til EU-Kommissionen, svarer kommissæren:

»Det kan jeg ikke kommentere specifikt. Vi behandler de klager, som vi får, neutralt og baseret på fakta – uanset hvem klagen måtte komme fra,« siger Vestager.

Når klagen kommer, vil du så være parat til at åbne en sag mod Danmark for traktatbrud?

»Det er svært at svare på generelt. Og der foreligger jo endnu ikke en klage. Det kan være, at Ryanairs anliggende ikke ender i mit arbejdsområde, men derimod handler om arbejdsmarkedsforhold og derfor ender hos en kollega,« siger den danske EU-Kommissær.

Ryanairs klage til EU-Kommissionen vil ikke være den første af slagsen. For blot to måneder siden sendte Ryanair en formel klage til EU-Kommissionen over de danske kommuner, som har forbudt kommunalt ansatte at flyve med Ryanair.

Både transportkommisæren og den danske konkurrencekommissærs ansatte er ved at analysere klagen og har endnu ikke taget stilling til, om der i den forbindelse skal åbnes en sag mod Danmark.

Typisk vil sager i EU-systemet kunne tage år, og Ryanair forventer da heller ikke umiddelbart en afklaring fra EU-Kommissionen foreløbig. Derfor forlød det allerede onsdag, at Ryanair planlægger at lukke sin base i København ned for at undgå sammenstød med den danske fagbevægelse.