Ryanair vil slæbe 'den danske model' for EU-domstolen

Hvis fagbevægelsen gør alvor af truslen om en blokade mod Ryanair i Københavns Lufthavn, kan det ende som en sag ved EU-Domstolen, der skal tage stilling til lovligheden af 'den danske model'.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL BAHLO

Ryanair er villig til at gå hele vejen.

Det understreger luftfartsselskabets næstøverste chef, David O'Brien, som er villig til at indberette 'den danske model' for EU-domstolen, hvis fagbevægelsen gør alvor af truslen om at blokere Ryanair i Københavns Lufthavn Kastrup, skriver dr.dk.

Fagbevægelsen har varslet blokade mod Ryanairs fly, fordi selskabet nægter at indgå dansk overenskomst på den base, som efter planen skal åbne i København den 26. marts.

»Hvis den danske arbejdsret når frem til, at en sympatiblokade mod Ryanair vil være lovlig, så vil vi forsøge at få EU-domstolen til at behandle sagen. Og domstolen kan nå frem til, at den danske model ganske enkelt ikke er i overensstemmelse med EU-reglerne, hvilket vi jo mener, siger selskabets næstkommanderende, kommerciel direktør David O'Brien, da DR Nyheder besøger selskabet i hovedkontoret nær Dublin Lufthavn,« siger David O'Brien.

Arbejdsretten tager i disse uger stilling til, om en række LO-forbund lovligt kan lave en sympatikonflikt mod Ryanair, hvilket vil betyde, at selskabet hverken vil få brændstof på sine fly, håndteret bagage, eller modtage catering.

Sympatikonflikt er en del af  'den danske model', men Ryanair vil i så fald bede EU-domstolen tage stilling til, om det er i strid med EU's regler om arbejdskraftens fri bevægelighed.