Ryanair vil have EU til at banke København på plads

Overborgmester Frank Jensens stærkt omtalte strid med Ryanair havner nu i EU-Kommissionen.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Europas største flyselskab Ryanair klager til EU-Kommissionen over Københavns Kommune og andre danske kommuner, som nægter de ansatte at købe Ryanair-billetter i embeds medfør. Det gør Ryanair opmærksom på i en pressemeddelelse udsendt tirsdag middag.

Overborgmester Frank Jensen (S) fortalte forleden i en ny Berlingske-single, at kommunens over 45.000 ansatte ikke må flyve med Ryanair i arbejdstiden, og at han desuden forbinder flyselskabets arbejdsforhold med »social dumping« og »noget svineri«.

Ifølge Ryanair er det i strid med EU-reglerne, når Københavns Kommune og en række andre kommuner nægter de ansatte at flyve med selskabet i embeds medfør.

"Disse ulovllige beslutninger er et klart brud på Ryanairs frie udveksling af tjenesteydelser i Danmark", skriver Ryanair, der samtidig pointerer, at selskabet ser manøvren i København som et udtryk for, at man i Danmark giver ulovlig statsstøtte til andre flyselskaber.

"Ryanair opfordrer EU-Kommissionen til at undersøge disse ulovlige overtrædelser og hurtigst muligt indlede sag mod Danmark for at sikre, at disse rejseforbud løftes," skriver Ryanair i pressemeddelelsen.

Berlingske har beskrevet, at flere end en håndfuld danske kommuner har debatteret eller vedtaget et forbud mod at flyve med Ryanair for kommunens ansatte i arbejdstiden. Albertslund Kommune var en af de første til at fortælle åbent om det, og det har man noteret sig hos Ryanair.

"Borgmestrene i København og Albertslund kommuner bryder EU-retten ved at forbyde deres ansatte at vælge Ryanair," udtaler Ryanairs kommunikationschef Robin Kiely i pressemeddelelsen.

Det er mindre end en uge siden, at overborgmester Frank Jensen fortalte i et interview med Berlingske, at han stod ved sine kontroversielle udtalelser om Ryanair. Samtidig slog han fast, at Københavns Kommune stiller krav til, at firmaer som Ryanair har forhold, der svarer til mindstekravene i danske overenskomster.

»Vi kan konstatere, at så længe Ryanair ikke kan dokumentere, at firmaets ansatte, som arbejder fra København, har vilkår, der svarer til minimumskravene i danske overenskomster, så kan de ikke levere til Københavns Kommune, Sådan er kommunens regler,« sagde overborgmesteren.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra borgmestrene i København og Albertslund til Ryanairs klage til EU-Kommissionen.