Ryanair til Momondo: I må finde nogle andre at tjene penge på

Ryanair presser nu søgetjenesten Momondo, der ikke må vise lavprisflyselskabets priser længere. Momondo fortsætter ufortrødent.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNAH MCKAY

Det kan vi ikke lade flyve. Irske Ryanair mener, at danske Momondo har overtrådt en licensaftale i kontrakten mellem de to, derfor vil flyselskabet ikke længere tillade, at Momondo viser selskabets billetpriser på deres hjemmeside.

Det skriver branchesitet Check In.

»Eftersom Momondo har foretaget en klar overtrædelse af vilkårene i vores kontrakt ved aktivt at linke til screenscraper-hjemmesider så som Opodo og CheapOair, har vi tilbagekaldt deres licens i bestræbelserne på at forebygge, at kunder bliver misledt,« siger Robin Kiely, kommunikationsdirektør i Ryanair. Han henviser til, at kunderne skal booke deres billetter hos Ryanair.

Hos Momondo mener man ikke, at man har overtrådt aftalen, og man agter at fortsætte med at vise priserne på Ryanairs billetter.

»Vi kan bekræfte, at der ikke længere eksisterer en samarbejdsaftale mellem os og Ryanair, men vi kan ikke bekræfte noget kontraktbrud, eller at vi har accepteret kun at vise Ryanair-priser fra Ryanairs hjemmeside. Så vi fortsætter med at vise Ryanairs afgange i vores søgeresultater, også når de bliver solgt igennem rejsebureauerne, og vi er glade for at kunne fortsætte med at vise de laveste priser og skabe transparens for vores brugere,« skriver Pia Vemmelund, administrerende direktør i Momondo, i en mail til Check Ind.

Det irske lavprisflyselskab har på det seneste været involveret i en række sager på tværs af Europa mod screenscraper-hjemmesider som Opodo og eDreams. Det har selskabet efter eget udsagn været, fordi de ønskede at »forebygge, at kunderne bliver krævet ekstra gebyrer og for at sikre, at Ryanair har de fornødne kontaktoplysninger til at kommunikere med sine kunder.«

Ryanair gør det klart, at selskabet ikke har noget problem med online rejsebureauer, som alene viser Ryanairs billetpriser på gennemsigtig vis:

»Ryanair havde givet en ikke-eksklusiv licens til Momondo til at vise Ryanairs priser for prissammenligning som en blandt af flere rejsehjemmesider inklusive SkyScanner, Hipmunk og Dohop,« står der i den meddelelse, hvori Ryanair forklarer om bruddet med Momondo.

Monondo fik som det første selskab realtids-adgang til tidsplaner og priser hos Ryanair i 2009. Momondo forklarer, at deres primære mål er at give brugerne transparens og overblik over fly- og hotelmarkedet, og at det vil være mod deres principper ikke at vise Ryanairs priser.