Ryanair taber på nedgang i oliepriserne

SAS og Norwegian er flybranchens store vindere i det seneste års olieprisræs.

Ryanair CEO Michael O'Leary Fold sammen
Læs mere
Foto: MAX ROSSI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lavprisselskaberne Ryanair og Easyjet sidder med Sorteper, da selskaberne havde bundet sine oliekøb til høje niveauer.

De seneste seks måneder er prisen på brændselsolie halveret til knap 50 dollar pr. tønde. Prisfaldet er generelt gode nyheder for flyindustrien, da brændstof er en af de største udgifter.

Det skriver Dagens Industri.

- De traditionelle selskaber klarer sig godt lige nu. (...) EasyJet har afdækket cirka 75 pct. af deres udgifter til brændstof i 2015 og 50 pct. i første halvår af 2016. Ryanair har sikret 90 pct. af deres udgifter til brændstof, indtil første kvartal næste år, siger Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker hos Sydbank.

SAS og Norwegian har afdækket langt mindre af deres fremtidige brændstofsudgifter. For traditionelle flyselskaber udgør brændstof omkring 20-25 pct. af udgifterne. For lavprisflyselskaberne er det endnu mere - i omegnen af 35 pct. De sidste tre måneder er SAS-aktien steget med 49 pct. SAS har således en markedsværdi på 5,8 mia. svenske kroner. Norwegians aktiekurs er i samme periode steget med 38 pct. og har derved en markedsværdi på 11,5 mia. svenske kr. Til sammenligning er EasyJets aktiekurs steget med 18 pct. til en børsværdi på 84 mia. svenske kr. og også Ryanairs markedsværdi er steget med 43 pct. til 135 mia. svenske kr.