Ryanair rykket tættere på Atlanterhavsruter

Noget tyder på, at de gamle luftfartsselskaber inden for en årrække kan få heftig konkurrence på deres guldæg, Atlanterhavsruterne. Ryanairs direktion har fået o.k. til en offensiv.

Ryanair flyver i dag udelukkende Boeing 737 og skal det irske lavprisselskab til at flyve transatlantisk, så skal det ud og købe en ny flytype. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig med at der bliver hvæsset knive i den danske fagbevægelse, som ikke er indstillet på at lade Ryanair åbne base København uden danske overenskomster, er det irske lavprisselskab ved at åbne en ny front i slaget om den europæiske luftfart.

Bestyrelsen i luftfartsselskabet har angiveligt nikket til en strategiplan, der blandt andet indeholder en åbning for, at Ryanair kan etablere et datterselskab, som er målrettet transatlantisk flyvning. Det skriver den britiske erhvervsavis Financial Times.

Der er dog ikke mange detaljer om satsningen, der ligger klar til offentlig granskning. Men erhvervsavisen skriver, at luftfartsselskabet ser på mulighederne i flyvninger mellem et dusin europæiske og nordamerikanske storbyer.  Ryanairs kulørte topchef Michael O'Leary har i årevis talt om mulighederne i transatlantisk flyvning efter lavpriskonceptet, men det er altså først nu, at bestyrelsen i det børsnoterede luftfartsselskab altså officielt åbner for muligheden.

Det er ikke lige gjort med et snuptag, når man vil flyve interkontinentalt. Der er mange formaliteter og ting, der skal falde på plads, og en af de helt lavpraktiske er at skaffe langrutefly. Og det er blandt andet det arbejde, der nu kommer skub i, afslører en meddelelse fra selskabet.

»Vi er ved at tale med producenter om langrutefly, men kan ikke kommentere det yderligere. Europæiske forbrugere vil have lavere priser til USA og det samme for amerikanere, som rejser til Europa. Vi ser det som en logisk udvikling i det europæiske marked,« lyder meddelelsen.

Det norske lavprisselskab Norwegian er allerede begyndt at flyve mellem Europa og USA. Indledningsvist var det eventyr præget af nogen slinger i valsen, da bl.a. teknikken i selskabets nye Boeing 787 Dreamliner-fly drillede, hvilket kostede Norwegian forsinkelser og givetvis et meget stort millionbeløb. Nu ser det ud til, at flyvningerne kører mere stabilt, men om indtjeningen er stor nok for det norske selskab, vil først stå klart nogle regnskaber ude i fremtiden.

Der har tidligere været andre forsøg fra lavprisselskaber på ruterne over Atlanterhavet, men de har haft det svært. At Ryanair nu prøver samme øvelse må dog vække opsigt på ledelsesgangene hos luftfartsgiganter som British Airways, Lufthansa og Air France-KLM. Ryanair er i dag et meget stort selskab og en særdeles vægtig aktør i luftfarten. Sidste år (målt til marts 2014) fragtede det 82 millioner passagerer - Norwegian fragtede til sammenligning 24 millioner passagerer i 2014, skriver Financial Times.

Ryanairs indtog på det europæiske marked, der tog fart efter årtusindeskiftet, rystede i den grad luftfarten, og det blev tydeligt, at de gamle kæmper efter liberaliseringen af luftfarten havde problemer med at være konkurrencedygtige over for nystartede lavprisselskaber.

Omvendt er lavprisselskaberne ofte i søgelyset for at være skattemæssigt kreativt tænkende og for at tilbyde medarbejdere ringere løn og forhold. Det er blandt andet blevet tydeligt i forbindelse med offentliggørelsen af Ryanairs planer om at skabe en base for sine fly i København - hvilket er blevet mødt med stor skepsis i den danske fagbevægelse og med trusler om aktioner.

Vil Ryanair gøre virkelighed ud af sine amerikanske planer, kommer selskabet så til at stå ansigt til ansigt med de amerikanske fagforeninger - og de kan, som andre selskaber har oplevet, være en udfordring at tackle.