Ryanair optrapper offensiv mod SAS

Det fremadstormende lavprisselskab Ryanair navngiver i sit kvartalsregnskab blandt andet SAS som en konkurrent, det vil gå i infight med.

Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lavprisselskabernes æra er ikke forbi - langt fra. Irske Ryanair gør i sit førstekvartalsregnskab, der er blevet offentliggjort mandag morgen, det klart, at det vil æde sig endnu mere ind på de »gamle« luftfartsselskabers domæner. Og i den forbindelse bliver det fællesskandinaviske SAS nævnt.

Ryanairs topchef Michael O’Leary gør det i hvert fald klart, at Ryanair vil rykke ind der, hvor de traditionelle selskaber trækker følehornene til sig, fordi de ikke kan få en fornuftig forretning af det.

»Vi planlægger at fortælle om flere nye ruter og baser senere på året i forbindelse med, at vi udnytter signifikante vækstpotentialer i markeder, hvor vores konkurrenter Air Berlin, Alitalia, Iberia, LOT og SAS blandt andre skærer ned,« siger Michael O’Leary i en kommentar i regnskabet.

Se billederne: Her er Ryanairs gale topchef

Dermed står det klart, at Ryanair fortsat vil bide de andre selskaber i haserne. Ryanair lægger da heller ikke på nogen måde skjul på, at det tænker store tanker.

Ryanair har for nyligt lagt en ordre hos amerikanske Boeing på intet mindre end 175 737-800-fly. Flyene bliver leveret over en femårig periode, der begynder september 2014. De nye fly skal både sikre, at Ryanair har kapacitet til at nå sit vækstmål, samt at det har de moderne og brændstofbesparende fly, der efterhånden er en forudsætning for at drive et lavprisselskab.

Ryanair har netop opgraderet sit vækstmål til at hedde 110 millioner passagerer i 2019. Flåden skal samme år være på 410 fly. Ryanair forventer at nå op på 81,5 millioner passagerer i år. Den nuværende flåde er på 303 fly. De er alle af typen Boeing 737-800.

Manadagens regnskab for første kvartal i dets skæve regnskabsår vidnede om en fem procent højere omsætning end samme kvartal sidste år. Resultatet for kvartalet faldt dog 20 procent, men der er stadig tale om et overskud - i denne omgang på 78 millioner euro.