Ryanair i strid modvind hos pensionsselskaber

Ryanairs ledelse opfører sig uansvarligt, mener PensionDanmark, der har solgt sine Ryanair-aktier og sortlistet selskabet.

Foto: ANDREW YATES.
Læs mere
Fold sammen

Europas største flyselskab, Ryanair, er kommet i det kritiske søgelys hos danske pensionskasser.

Ryanair beskytter ikke sine ansattes ret til at organisere sig og giver heller ikke de ansatte tilstrækkelig mulighed for at gennemføre kollektive forhandlinger. Det mener PensionDanmark, der beskylder flyselskabet for at bryde internationale konventioner – og på den baggrund har solgt samtlige sine aktier i Ryanair.

»Overtrædelse af ILO-konventioner er noget, som vi tager meget alvorligt,« siger Jens-Christian Stougaard, direktør for forretningsudvikling og CSR i PensionDanmark i et interview med Berlingske.

Også hos PFA, der ligeledes er en af Danmarks største pensionskasser, giver Ryan-air anledning til bekymring. Det kunne avisen.dk fortælle mandag, og over for Berlingske uddyber PFA, at ledelsens »bekymring« handler om, hvorvidt Ryanair i dag er en »ansvarlig investering«.

»Det er i relation til PFAs politikker omkring ansvarlig investering, at vi bekymret følger udviklingen i Ryanair,« skriver Morten Jeppesen, direktør for koncernkommunikation og Public Affairs i PFA, i en e-mail.

Han ønsker ikke at gå i detaljer med, hvad der skulle være problemet hos Ryanair, men han skriver dog, at PFA løbende undersøger, om selskaber »overtræder de internationale konventioner, og om de overholder de nationale lovgivninger i de lande, som selskaberne opererer i. Finder vi, at selskaberne handler ulovligt, så indgår vi, som aktiv ejer og ansvarlig investor, en dialog med selskaberne om at ændre deres adfærd,« skriver han om den indirekte investering på over 15 mio. kroner, som pensionskassen har i Ryanair.

Ryanairs behandling af kabinepersonale og piloter bliver beskrevet indgående i en ny Berlingske-single om Ryanair, og netop arbejdsforholdene i lavprisselskabet har ført til en sag i arbejdsretten og hård kritik af flyselskabet fra Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

Mandag eftermiddag lød det fra fagforeningen HK, at PFA hurtigst muligt skal komme ud af sin Ryanair-investering – uanset om afkastet i Ryanair har været gyldent. Alene det seneste år er Ryanairs aktiekurs steget med mere end 60 procent, og selskabet er nu oppe på en markedsværdi på 118 mia. kroner, som gør det til Europas største. Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Ryanair.