Ryanair i historisk kovending: Vil anerkende fagforeninger

Lavprisselskabet Ryanair stod over for en bølge af strejke med start klokken 13 i dag. Men nu vil selskabet i et noget nært historisk skifte anerkende fagforeninger i et håb om at undgå kaos i juletrafikken.

Foto: PAUL FAITH. Lavprisselskabet Ryanair er nu klar til at anerkende de fagforeninger, som truer med at strejke fra i dag.
Læs mere
Fold sammen

Lavprisselskabet over dem alle, irske Ryanair, er i en historisk kovending nu klar til at anerkende fagforeninger, skriver Ryanair i en meddelelse. Gennem luftfartsselskabets historie har Ryanair kæmpet den ene hårde kamp mod fagforeninger efter den anden, men med udsigten til en bølge af strejker fra fredag klokken 13, lyder der nu andre toner fra Ryanair, der har inviteret fagforeningerne til at forhandle om løn- og arbejdsvilkår.

»Juleflyene er meget vigtige for vores kunder, og vi ønsker at fjerne en hver bekymring for, at flyene bliver forstyrede af piloternes strejke næste uge,« skriver Michael O'Leary i en udtalelse.

»Hvis den bedste måde at opnå dette på er ved at tale til vores piloter gennem en anerkendt fagforening, så er vi parat til at gøre dette, og vi har i dag skrevet til disse fagforeninger og inviteret dem til forhandlinger for at anerkende dem, og vi opfordrer dem til at aflyse den planlagte strejke i juleugen.«

Ryanair og Michael O'Leary har igennem hele selskabets historie været stærke modstandere af fagforeninger, og selskabet er blevet selve inkarnationen af de ofte flossede arbejdsvilkår i luftfartsbranchen.

»At anerkende fagforeninger vil være en betydelig forandring for Ryanair, men vi har leveret radikale forandringer før,« skriver Michael O'Leary videre, »At sætte vores kunders behov først og undgå forstyrelser af deres julefly er grunden til, at vi nu vil forhandle med vores piloter gennem anerkende, nationale fagforeningsstrukturer, og vi håber og forventer, at disse strukturer kan og vil blive aftalt med vores piloter tidligt i det nye år.«

De seneste måneder er presset fra Ryanairs piloter øget gevaldigt. Efter en planlægningsfejl, hvor Ryanair måtte aflyse et femcifret antal afgange, har flere piloter benyttet selskabets problemer til at organisere sig og kræve ordnede vilkår og retten til at forhandle disse vilkår gennem fagforeninger. Indtil i dag har Ryanair lanceret angreb på angreb mod disse piloter og deres fagforeninger.

»Vi vil ikke forhandle med eller anerkende Lufthansa-fagforeningen Vereinigung Cockpit, ligegyldigt hvilke kamptiltag - hvis overhovedet nogen - finder sted.«

»Ryanair vil ikke anerkende en Aer Lingus-pilotforening, ligegyldigt hvor ofte og hvor længe denne lille minoritet prøver at forstyre vores afgange og vores kunders planer i juleugerne.«

Sådan har nogle af de mange angreb lydt, men nu kan de selvsamme fagforeninger altså indstille sig på en tur til hovedkontoret i Dublin for at forhandle vilkår på vegne af deres medlemmer. Indtil videre har fagforeninger i Tyskland, Portugal, Irland, Italien og Spanien varslet strejker, mens piloterne i Sverige og Holland har fremsendt breve til Ryanair, hvor de oplister Ryanair-piloter, som er klar til at stå for forhandlingerne med selskabet.