Ryanair går efter SAS i kampen om forretningsrejsende

Ryanair vil have fat i flere af de indbringende forretningsrejsende og åbner dermed en ny flanke i luftkrigen, som kan komme til at gøre ondt på SAS på den skandinaviske hjemmebane.

Hos SAS mærker man tydeligt den øgede kamp om de forretningsrejsende, men ønsker dog ikke at fremhæve nogen konkurrent frem for en anden. SAS bruger over 400 millioner kroner i år på en opgradering af kabinerne bl.a. til gavn for kernekunderne. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er krig blandt luftfartsselskaberne om de forretningsrejsende i Københavns Lufthavn. Ryanair vil have fat i flere af de store danske virksomheders mange forretningsrejsende og vil vriste dem ud af armene på SAS. Dermed er en ny flanke i krigen om den attraktive kundegruppe ved at åbne sig for SAS, som traditionelt har været det foretrukne selskab for mange danske forretningsrejsende. Ryanair bekræfter, at de forretningsrejsende bliver et større fokusområde for dem i fremtiden i Skandinavien, herunder Danmark.

»Virksomheder køber deres rejser stadigt smartere og over 27 procent af vores kunder rejser allerede på business. Vi tilbyder nu endnu flere ruter til forretningsrejsende i Skandinavien, hvor vi forbinder Europas store byer med flere fly og forbedrede tidsplaner, som sikrer store besparelser for både store og små virksomheder,« skriver Elina Hakkarainen, der er talsperson for Ryanair i Norden, i en mail til Berlingske.

Ryanair har over de senere år skiftet fokus fra primært at gå efter de fritidsrejsende til også at ville have fat i flere forretningsrejsende. Men kunderne i de store virksomheder stiller helt andre krav til deres rejser. Derfor har Ryanair etableret flere og hyppigere ruter for at tilfredsstille de forretningsrejsendes behov.

Ryanair er kun lige begyndt at flyve ud af København og indtil videre kun på et begrænset antal ruter. Indtil videre er selskabet derfor kun en lille konkurrent til SAS i København. Men det skandinaviske luftfartsselskab tager på ingen måde let på truslen fra Ryanair. Og Ryanair kan potentielt gøre ondt på SAS, vurderer Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank, som følger SAS tæt.

»Ryanair kommer ind i flere og flere primærlufthavne. Det er en forudsætning for at være med, og de bliver også mere tilgængelige i flere og flere booking-portaler for det her segment. Der er ingen tvivl om, at Ryanair vil blive en hårdere konkurrent for SAS på forretningsrejser og kan potentielt gøre meget stor skade på SAS,« siger Jacob Pedersen.

SAS mærker kampen om kunderne

I SAS mærker topchef Rickard Gustafson tydeligt den øgede kamp om de forretningsrejsende.

»Der er stor konkurrence om virksomhedskunderne. Jeg vil ikke fremhæve nogen konkurrent frem for en anden, men der er kamp om de kunder, og derfor skal vi sørge for at have de bedste udbud til kunderne,« siger Rickard Gustafson. SAS er i gang med at gøre forholdene i flyene bedre til glæde for bl.a. kernekunderne i de store virksomheder. Det kriseramte flyselskab bruger over 400 millioner kroner i år på en tiltrængt opgradering af kabinerne på syv af dets 12 langrutefly, bl.a så passagererne får mere benplads på nogle af de lange ruter, og forholdene i flyene generelt moderniseres.

»Erhvervskunderne er meget vigtige for SAS, det er der slet ingen tvivl om, og derfor arbejder vi også med, at vi sørger for at have de rigtige afgange med den rigtige frekvens. Vi flyver ikke kun om morgenen og om eftermiddagen. Vi flyver også midt på dagen. Vi har bygget en tidstabel, som er vores konkurrenter overlegen, og som, vi mener, er det, som erhvervskunderne vil have for hurtigt og smidigt at kunne rejse mellem de vigtigste destinationer i Skandinavien og ud i Europa, så det er der, vi slås,« siger Gustafson.

Tidligere på ugen var det fremme i en ny, norsk undersøgelse, at flere forretningsrejsende vælger SAS frem for konkurrenten Norwegian, som tidligere har ædt markedsandele fra SAS.

»SAS har et unikt produkt i Norden for de forretningsrejsende målt på frekvens og målt på destinationer. De skal bare finde en omkostningsform, der gør, at de kan tjene penge på det,« siger Jacob Pedersen.