Ryanair-boss i frontalangreb på SAS

For åben mikrofon raser topchef i Ryanair Michael O'Leary mod konkurrenten SAS, som han beskylder for at have givet Ryanair en utilstedelig modtagelse i København. Både lovgivning og sikkerhedsregler er overtrådt af SAS-ansatte, mener Ryanair-chefen.

Foto: JOHN D MCHUGH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SAS bliver mødt med voldsomme beskyldninger af konkurrenten Ryanairs topchef Michael O'Leary. Ansatte i det skandinaviske flyselskab har brudt loven og overtrædt sikkerhedsregler, lyder det i et offentligt angreb fra den irske topchef, som mener, at Ryanair er blevet behandlet utilstedeligt efter åbningen af en ny og omdiskuteret Ryanair-base i København.

"Det er første gang, vi er ankommet til en ny lufthavn, hvor en konkurrents ansatte ulovligt har blokeret vores fly og brudt alle sikkerhedsregler," lød det tirsdag fra Michael O'Leary direkte henvendt mod konkurrenten SAS.

Den irske topchef dukkede op på et pressemøde i København tirsdag middag, som officielt handlede om åbningen af tre nye Ryanair-ruter fra København. Men den irske topchef havde også verbale øretæver med til sin konkurrent SAS. Topchef O'Leary vil have, at den danske offentlighed er bevidst om de metoder, som SAS-ansatte ifølge ham har anvendt i konkurrencen mod Ryanair, og det var O'Leary selv, som bragte SAS' ageren op på pressemødet, foran cirka 15-20 fremmødte journalister.

Topchef i Ryanair, Michael O'Leary

»Det er vel også i SAS' interesse at holde styr på sine ansatte, for de har ingen ret til at blokere et Ryanair-fly.«


"Det er uden fortilfælde i nogen international lufthavn, at ansatte bare kan marchere ud på landingsbanen og blokere. Det er farligt, og de bragte sig selv og andre i fare ved at gøre det," sagde  Michael O'Leary, der mener, at ledelsen i SAS burde have grebet ind for at stoppe hændelsen.

"Det er vel også i SAS' interesse at holde styr på sine ansatte, for de har ingen ret til at blokere et Ryanair-fly," sagde han.

Det er en konkret situation tilbage fra den 18. marts, som har fået den irske topchef til at se rødt. Et fly fra Ryanair blev blokeret og forsinket i tre timer i Københavns Lufthavn af personer med dannebrogsflag og henvisninger til "den danske arbejdsmarkedsmodel". Flyet blev forhindret i at få brændstof på og gjort klar til afgang, mens passagerne måtte vente i flyet på landingsjorden i tre timer. Det kostede selskabet store forsinkelse og et ukendt pengebeløb. Det var ifølge topchefen dybt uforsvarligt, at både SAS og Københavns Lufthavne lod situationen opstå og ikke fik bremset den hurtigt.

"Vi har lov til at flyve frit. Vi har aftale med lufthavnen, og vi har annonceret lang tid i forvejen, at vi åbner en base i København. Det er et frit marked, og derfor er det dybt forkert at vi bliver udsat for en ulovlig blokade," siger Michael O'Leary.

På pressemødet blev han spurgt om, hvordan han kunne være sikker på, at det netop var SAS-ansatte, som stod bag blokaden af flyet, som var det første Ryanair-fly, der skulle flyve fra den nye base i København. O'Leary var ikke i et sekund i tvivl.

"Det var SAS-ansatte, de havde store gule SAS-skilte på ryggen. De bar SAS-kasketter og SAS-identifkationskort. I kan se det hele på YouTube, hvis I ikke tror på det," sagde topchef Michael O'Leary.

Blokaden var ifølge fagbevægelsen ulovlig, og LO og andre organisationer har da også taget stærkt afstand fra den. Ryanair er dog bekymret for, at noget lignende kan ske igen.

"Det, der skete, var, at der var nogle brodne kar, som bragte sikkerheden i fare, men det går ikke i en internationalt lufthavn. Det har jeg aldrig set før nogen steder i verden, måske med undtagelse af Iran og Syrien. Men København ligger jo ikke i Iran eller Syrien," lød det fra topchef Michael O'Leary.

"Jeg håber ikke der bliver en næste gang. Hvis fagforeningerne vil have en konflikt med os, så fint så går vi i Arbejdsretten, for det er det rette forum til at håndtere en uenighed, men det skal ikke være en gruppe SAS-ansatte, der tager sagen i egen hånd og forårsager brud på sikkerheden," sagde O'Leary.

Ryanair har efter hændelsen rejst sagen ved Byretten i København, hvor selskabet vil køre en sag for at forhindre, at personale i lufthavnen igen kan forhindre, at Ryanair-fly kommer på vingerne. Ryanair har også stævnet SAS og Ekspeditionsarbejdernes Klub i Københavns Lufthavn.

SAS er ikke overraskende langt fra enige med den irske topchef og forstår ikke hans verbale angreb på det skandinaviaske flyselskab.

"Vi er helt uforstående over for de påstande, han kommer med. Vi er ikke enige, og vi kan slet ikke se, at SAS skulle gribe ind. Nu må vi tage den retssag og se hvad resultatet bliver af den," siger pressechef i SAS Danmark, Trine Kromann-Mikkelsen.