Ryanair advarer kunder inden potentiel strejkebølge: Det kan føre til forstyrelser

Ryanair advarer nu deres kunder om, at en række annoncerede strejker hos piloter på flere baser kan føre til forstyrelser af flytrafikken. Piloter i fem lande er klar til at gå i strejke, og italienerne starter efter planen fredag.

Ryanairs direktør Michael O'Leary står overfor de første pilotstrejker i lavprisselskabets historie. (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Ryanair står over for den vel nok hårdeste kamp med sine piloter i flyselskabets historie. Kaptajner og styrmænd fra fem forskellige lande har varslet strejke i dagene op til jul, og det får nu Ryanair til at advare sin kunder om, at der kan komme forstyrelser i flyafgangene.

»Ryanair er blevet notificeret om truslerne om strejke til og med en 24-timers strejke på onsdag d. 20. december fra en minoritet af vores piloter i Irland, Portugal, Tyskland, Italien og Spanien. Dette kan føre til flyforstyrelser,« skriver en Ryanair-talsmand i en udtalelse til Reuters, »Ryanair vil offentliggøre en beredskabsplan for at minimere forstyrelserne for kunderne på mandag d. 18 december på vores hjemmeside. Vi undskylder dybt over for vores kunder... Vær forvisset om, at vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at minimere forstyrelserne for vores kunder.«

Foreløbigt har fagforeninger i Irland, Tyskland, Italien, Spanien og Portugal truet med strejker, mens pilotforeninger i Holland og Sverige har sendt et brev til topchef Michael O'Leary og bedt ham om at forhandle en overenkomst på plads med de svenske piloter. Der er endnu ikke varslet nogen strejke på de svenske eller hollandske baser.

Ryanair har bygget sin succes på ekstremt lave priser på flybilletter, der dels er nået gennem ansættelsesforhold, der er blevet angrebet fra flere sider. Ryanair har indtil videre været »fagforeningsfri,« som selskabet ynder at sige, og man har forhandlet lønvilkår lokalt med de ansatte på selskabets over 80 baser. Efter Ryanair måtte aflyse et femcifret antal afgang på grund af problemer med at afvikle piloternes ferie, har et oprør dog spredt sig blandt selskabets piloter, hvilket altså har ført til flere strejkevarsler.

De irske piloter vil strejke i 24-timer onsdag d. 20. december, men Ryanair siger, at det er en minoritet af de irske piloter, der planlægger at nedlægge arbejdet. Fagforeningen Impact skriver dog, at der fortrinsvist at tale om kaptajner, hvilket gør det usikkert, om de tilbageværende styrmænd kan få lov til at arbejde. De tyske piloter har varslet en strejke, men for at lægge maksimalt pres på Ryanair, har den tyske fagforening Vereinigung Cockpit ikke ønsket at sige, hvornår strejken træder i kraft - den kan komme, hvornår det skal være.

Det første slagsmål står dog i Italien, hvor både piloter og kabinepersonale går i strejke fredag klokken 13 til klokken 17. Det er uklart, hvor stor en del af det italienske personale, som deltager.

De forskellige lande har det til fælles, at Ryanair ikke vil anerkende de forskellige grupper af personale, som ønsker retten til at forhandle vilkår kollektivt. Det irske luftfartsselskab anser de forskellige fagforeninger for at være styret af ansatte i Lufthansa, Air Lingus, TAP eller et andet lokalt selskab.