Ruter for Googles fotovogne skal offentliggøres

Nye krav til internetgiganten efter omfattende aflytningsskandale.

Googles fotovogne aflyttede massevis af private, trådløse net på deres færd rundt i også Danmark. Arkivfoto: Daniel Mihailescu, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skandalesagen om internetgiganten Googles ulovlige opsnapning af folks private beskeder og netbrug via Googles fotovogne får nu yderst håndfaste konsekvenser.

Det italienske datatilsyn kræver nu, at de særprægede fotovogne bliver tydeligt mærket, så folk kan se, hvem de er, og deres ruter skal offentliggøres, inden de ruller ud og tager billeder til Google-funktionen Gadevisning, hvor man kan se 360-gradersoptagelser af veje og gader.

Det skriver det italienske dagblad La Stampa.

Også myndigheder har protesteret

»Der har været voldsom røre og også fjendtlighed i en række europæiske lande mod, at Google fotograferer. Vi har sågar modtaget protester fra lokale myndigheder,« siger datatilsynets direktør, Francesco Pizzetti, til avisen.

I maj brød skandalen ud. Google måtte nødtvungent indrømme, at fotovognene ikke kun havde haft kameraerne ude. De var også udstyret med lytteudstyr, som opsamlede brudstykker af informationer fra alle de ikke-beskyttede, trådløse net, som de kom forbi. Dermed blev private e-postbeskeder, folks brug af Internet og sågar af netbanker opsnappet af Google.

Det afslørede det tyske datatilsyn, der fik massiv opbakning fra andre europæiske, australske og amerikanske kollegaer. Google kaldte det »en fejl«, men datatilsynene har krævet, at samtlige data slettes - fra de oprindelige harddiske og fra samtlige sikkerhedskopier m.m., som de måtte være gemt på.

Retssager i gang

I flere lande er der lagt sag an mod Google for overtrædelse af privatlivets fred.

I fredags indrømmede Google så, at der i virkeligheden var blevet indsamlet flere personlige oplysninger end tidligere offentliggjort.