Russiske myndigheder indleder sag mod Facebook og Twitter

Facebook og Twitter har overskredet russiske myndigheders deadline for at fremlægge en plan for, hvordan de sociale medier vil sikre, at data på russisk borgere i fremover opbevares i Rusland.

Russiske myndigheder langer ud efter Facebook, som ikke er vendt tilbage til myndighederne med plan for russiske borgeres data. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic

Facebook og Twitter har fået russiske myndigheder på nakken.

Det skriver Wall Street Journal.

De sociale medier fik i december 30 dage til at fremlægge en plan for, hvordan de vil opfylde russiske myndigheders krav om, at alle data om russisk borgere skal opbevares på servere i Rusland.

Fristen er nu overskredet, og hverken Facebook eller Twitter er kommet med noget svar.

Derfor indleder myndighederne nu en sag mod de sociale medier, som russiske myndigheder altså forventer skal bygge egne datacentre i Rusland eller leje sig ind andre steder for at overholde loven. Det oplyser den øverste russiske myndighed for media og kommunikation, Roskomnadzor, i en pressemeddelelse.

Ifølge en talsmand for Roskomnadzor kan både Facebook og Twitter modtage en bøde for ikke at dele oplysninger med myndighederne.

»Vi regner med at holde dem administrativt ansvarlige,« lyder det fra talsmanden, Vadim Ampelonsky.

Den øverste chef for Roskomnadzor, Aleksandr Zharov, sagde i april sidste år, at det kunne blive nødvendigt at diskutere, hvorvidt Facebook skal blokeres i Rusland, hvis ikke det sociale medie var begyndt at overholde den russiske datalovgivning, som blev indført i 2015.

Aleksandr Zharov sagde i samme ombæring, at han også vil sørge for at undersøge, om Twitter overholder den russiske lovgivning.

Ifølge Reuters har en potentiel bøde indtil videre kun lydt på et par tusind dollar, ligesom det har vist sig svært for myndigheder at blokere for siderne. Russiske myndigheder skal dog angiveligt være i gang med at forberede tiltag, som vil hæve størrelsen på bøder til techvirksomheder, der ikke overholder loven.