Russisk rørledning skal betale dansk skat

Den undersøiske gasledning fra Rusland til Tyskland løber så tæt forbi Bornholm, at den er skattepligtig i Danmark. Det er dog ikke sikkert, statskassen bliver forgyldt af den grund, siger skatteeksperter.

Konstruktionen af Nord Stream i Gryazovets – Vyborg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KØBENHAVN/MOSKVA: På havbunden ud for Bornholm ligger 87 kilometer stålrør. De mange tons stål er blot en lille del af verdens hidtil største undersøiske gasledning, den 1.220 kilometer lange Nord Stream-ledning fra Rusland til Tyskland. Men netop disse 87 kilometer rør er kommet i det danske skattevæsens søgelys. De løber nemlig så tæt forbi Bornholm, at de ligger inden for den såkaldte 12-sømilegrænse, hvor Danmark har ret til at opkræve selskabsskat.

Det bekræfter rørledningens driftsselskab, Nord Stream AG.

»I Danmark passerer Nord Stream gennem territorialfarvand, og vi er derfor skattepligtige. Vi vil derfor betale selskabsskat i Danmark,« skriver Nord Stream AG i et skriftligt svar.

De danske myndigheder skal nu i gang med at udrede sagen med det internationale konsortium bag Nord Stream.

Usikkerhed om den endelige gevinst

Rørledningen, der går i drift fra oktober, skal transportere 55 mia. kubikmeter gas årligt, når den er fuldt udbygget næste år. Med de nuværende gaspriser svarer det til en værdi af mellem 115-130 mia. kroner årligt.

Gassen kommer fra den russiske energikoncern Gazprom, der samtidig ejer 51 procent af rørledningen. De øvrige aktionærer er tyske og hollandske energiselskaber. Nord Stream AG har hovedsæde i den schweiziske by Zug.

Det er dog foreløbigt umuligt at sige, om de danske skatteydere bliver rige på den konto, siger skatteeksperter.

»Danmark har ret til at beskatte et eventuelt overskud, der kan henføres til den del af ledningen, der går over dansk søterritorium,« siger fuldmægtig hos Skat, Mogens Rasmussen, der har bidraget til en udredning om beskatning af rørledninger for Skatterådet.

Men samtidig kan Nord Stream givetvis afskrive store beløb i forbindelse med anlæggelsen af den over 55 mia. kr. dyre ledning i de første mange år.

»Hvordan regnestykket i sidste ende kommer til at se ud, er der ingen i kongeriget der ved endnu,« siger Mogens Rasmussen.

Fast indtægt

Nord Stream AGs indtægt består af en mangeårig kontrakt med Gazprom om transporten af gas. Beløbene i kontrakten er ikke offentligt kendt. »Det er en fortrolig forretningsoplysning,« siger Henning Kothe, der er projektdirektør i Nord Stream AG.

Ifølge Henning Kothe er kontrakten med Gazprom en såkaldt »ship-or-pay« aftale, hvor man betaler for en fast kapacitet i ledningen, uanset hvor stor kapacitet der udnyttes. Selskabet er derfor garanteret en fast indtægt i de kommende år netop for at kunne betale den store investering tilbage. Aftalen er ifølge ham gældende for mere end ti år.

»Nord Stream vil betale skat i hvert land i overensstemmelse med hvert lands skattelovgivning,« siger Henning Kothe.

Nord Stream-ledningen løber foruden de 87 km i dansk territorialfarvand også 122 km i russisk og 50 km i tysk farvand. Resten af ledningen ligger i internationalt farvand.

Rådgivende skatterevisor Christen Amby er enig i, at afskrivningerne får afgørende betydning. Han påpeger dog, at muligheden for afskrivninger er blevet begrænset de senere år. Til gengæld er skattereglerne i Zug i Schweiz ifølge ham yderst lempelige.

»Generelt kan man sige, at i Zug betaler man modsat andre stedet i Schweiz stort set ikke skat. Det er derfor man flytter dertil.«