Russisk piratside smidt af nettet

Den kontroversielle musikbutik allofmp3.com er tilsyneladende blevet lukket kort før præsident Putins besøg i USA. Hjemmesiden har været en snublesten i forhandlingerne om russisk optagelse i WTO.

Den russiske hjemmeside har vakt vrede blandt de amerikanske pladeselskaber ved at sælge de nyeste hits for helt ned til 75 øre per nummer. Amerikanske og internationale organisationer af rettighedshavere har i over to år presset på for at få hjemmesiden lukket for at svindle med ophavsrettigheder.

Nu er pladeselskaberne drøm tilsyneladende gået i opfyldelse. Både allofmp3.com og søstersiden allofmp3.ru har den seneste måned været ramt af voldsomme tekniske problemer og er nu ude af drift. Dermed har sidens over 5 millioner registrerede brugere måttet lede forgæves efter ny musik til discountpris.

Det mystiske nedbrud kommer op til den russiske præsident Putins møde med George W. Bush i USA i disse dage. Allofmp3 har tidligere givet anledning til amerikanske anklager om brud på ophavsretten og hjemmesiden er et ømt punkt i forhandlingerne om Ruslands optagelse i frihandelsorganisationen WTO. Den amerikanske regerings topforhandler har tidligere sagt, at det var »svært ved at forestille sig Rusland som medlem af WTO, så længe sådan en hjemmeside er aktiv.«

Hverken præsident Putins administration eller den russiske anklagemyndighed ønsker dog ikke at bekræfte om sidernes langvarige tekniske problemer er relateret til myndighedernes efterforskning, skriver den russiske avis Moscow Times.

Selv hævder folkene bag hjemmesiden, at de opererer i overensstemmelse med russisk lov og at de betaler rettighedshaverne gennem en tilknyttet organisation. Allofmp3 stod i maj måned for 14 procent af det britiske online musikmarked og blev kun overgået af ITunes.

I Danmark vandt pladeselskaberne allerede i oktober sidste år en fogedsag, som påbød danske internetudbydere at lukke for adgangen til siden. Senest er allofmp3 dog genopstået i Danmark under navnet mp3sparks.com. Denne søsterside er foreløbigt ikke blevet ramt af nedlukningen.