Russisk milliardær på oliejagt i Nordsøen

Den russiske oligark Mikhail Friedman skal til at bore efter olie i den danske del af Nordsøen. Dét på trods af, at Storbritannien tidligere pressede ham til at sælge sine britiske oliefelter.

Den russiske oligark, Mikhail Friedman, skal nu til at bore efter olie i den danske del af Nordsøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: GRAHAM BARCLAY

Storbritannien satte den russiske mangemilliardær stolen for døren, da han ville på olierov i de britiske oliefelter og pressede Mikhail Friedman til at sælge felterne. Nu er han klar til at bore olie i den danske del af Nordsøen. Det skriver Jyllands-Posten.

Mikhail Friedmans danske olieeventyr startede, da han sidste år blev ejer af olieselskabet Deutsche Erdöl Aktiengesellschaft (DEA). Selskabet faldt i Friedmans hænder, efter det tyske energiselskab RWE solgte DEA til milliardæren i 2015.

Med købet af DEA fik Friedman de to oliefelter Nini og Cecilie i Danmark. I begge felter er DONG operatør og udfører således boringerne. Men med ejerskabet af DEA fik den russiske oligark minoritetsposter i oliefelterne. I samme ombæring fik mangemillardæren, der er verdens 68. rigeste person på Forbes liste, også nogle britiske oliefelter.

Men det passede ikke briterne, at en russisk oligark blev ejer af britiske oliefelter. Derfor tvang Storbritanniens politikere Friedman til at sælge oliefelterne. Og i okober 2015 forlod de britiske felter mangemilliardærens hænder, skriver Jyllands-Posten.

Danmark håndterer situationen anderledes roligt. På baggrund af en artikel på Business.dk i marts 2015 spurgte landets nuværende energiminister, daværende folketingsmedlem for Venstre, Lars Christian Lilleholt (V) den siddende energiminister Rasmus Helveg Pedersen, hvad han mente om Mikhail Friedmans bebudede køb af DEA.

I svaret til Lars Christian Lilleholt skriver den daværende energiminister blandt andet:

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at regeringen støtter EU’s forordninger og afgørelser om restriktioner som følge af situationen i Ukraine. Dette gør vi bedst ved at håndhæve de vedtagne sanktioner, og disse omfatter på nuværende tidspunkt ikke denne sag.«

Der er produceret olie i Nini og Cecilie felterne siden 2003. Cecilie er et lille felt, mens Nini er et mindre felt. De producerede tilsammen 348.000 kubikmeter olie i 2014. Olieproduktionen i hele den danske del af Nordsøen var 9.589.000 kubikmeter i 2014.