Russisk gas kan blive dyr for DONG

Den danske aftale med russiske Gazprom kan blive en dyr fornøjelse for DONG Energy - og de danske gaskunder. Ingen ville indgå den slags aftaler i dag, siger eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA/KØBENHAVN: Danske gaskunder risikerer øget usikkerhed om gasprisen, når Danmarks førende energiselskab DONG Energy om få måneder begynder at købe store mængder naturgas fra Rusland. Den 20-årige gaskontrakt med russiske Gazprom, der efter planen skulle have givet det danske selskab nye muligheder for ekspansion i Europa, risikerer i stedet at blive en klods om benet, vurderer eksperter.

»Det kan være risikabelt for DONG Energy at have indgået en langtidskontrakt, hvis den er knyttet til olieprisen. Det har vist sig med alle de kontrakter, som energiselskaberne i Europa indgik indtil for nyligt,« siger ekspert i gas- og elmarkedet Torben Synnest fra Norenergy.

Siden de danske kontrakter med Gazprom blev underskrevet i 2006 og udvidet i 2009, er der vendt op og ned på gasmarkedet, så de mangeårige kontrakter nu er blevet en elendig forretning for Europas energiselskaber. Gazproms største kunde i Europa, tyske E.On Ruhrgas, kæmper med et dundrende underskud, fordi selskabet hænger på de faste russiske priser, selv om de i to år er blevet underbudt af nye, uafhængige børser for salg af naturgas. Det tyske selskab har forgæves forsøgt at genforhandle de russiske kontrakter, der er uløseligt bundet til oliepriserne.

»I dag ville ingen europæiske selskaber underskrive denne slags kontrakter, fordi gasmarkedet har ændret sig så fundamentalt,« siger Jonas Grätz, energiekspert ved det tyske Institut for udenrigs- og sikkerhedsstudier.

De seneste tre år er det europæiske marked blevet oversvømmet af flydende såkaldt LNG-gas, der transporteres på skibe i modsætning til rørledninger. Ifølge konsulenthuset ICIS Heren er Gazproms priser i de tyske kontrakter nu 20 procent højere end prisen på LNG-markedet.

DONG Energys kontrakt strækker sig indtil 2031. Koncerndirektør Kurt Bligaard Pedersen ønsker ikke at oplyse, om også de danske kontrakter er knyttet til olieprisen, som det er tilfældet i resten af Europa. Alle kendte Gazprom-kontrakter er imidlertid af den type, siger Jonas Grätz.