Russisk boykot koster danske svineavlere milliarder

Ruslands importstop af fødevarer ventes i år at koste de danske svineavlere næsten fire milliarder kroner. Branchen vil have EU til at hjælpe.

Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands boykot af svinekød fra EU ventes i år at koste de danske svineproducenter næsten fire milliarder kroner, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge avisen ser de danske svineavleres tab som følge af det russiske boykot dermed ud til at blive dobbelt så stort som hidtil ventet.

Som reaktion på den seneste måneds markante prisfald på svinekød beder formanden for svineproduktion i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, Erik Larsen, nu om hjælp til avlerne. Han mener, at branchen er endt som gidsel i et storpolitisk spil.

»De store prisfald på svinekød, som er udløst af handelskonflikten mellem Rusland og EU, dræner uge for uge kassekreditten ude hos landmændene. Situationen er helt ekstraordinær, og der er et akut behov for at få taget trykket af markederne ved at indføre EU-støtte til privat oplagring af svinekød,« siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge Landsforeningen af Danske Svineproducenter er situationen så kritisk, at der er behov for, at EU betaler landmænd for at indstille produktionen. Organisationen foreslår, at EU for eksempel betaler for nedslagtningen af 100.000 søer og dermed reducerer produktionen af svinekød.

Fødevarestyrelsen oplyste mandag, at Rusland tirsdag vil stramme importforbuddet af landbrugsvarer over for en række lande, heriblandt Danmark.

Styrelsen er ifølge Børsen endnu ikke blevet informeret om omfanget af de kommende stramninger eller om, hvilke produkter der vil blive omfattet.