Russisk boykot koster 160 job i dansk kødkoncern

Det altomfattende russiske stop for import af fødevarer fra de 28 EU-lande, herunder svinekød, tvinger den jyske slagterikoncern Tican til at lukke sin fabrik i Fjerritslev. Endelig lukning af fabrikken sker 1. januar 2015.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

160. Så mange vellønnede arbejdere mister jobbet på slagterikoncernen Ticans udskæringsafdeling i Fjerritslev i Nordjylland. En del af dem må allerede i begyndelsen af november gå den tunge gang at forlade virksomheden og ende som arbejdsløse. Det sker i den del af landet, hvor arbejderjob ikke hænger på træerne.

Virksomhedslukningen er et af de alvorligste enkelttilfælde af det tilbageslag, den danske fødevareindustri og landbruget har fået at mærke efter Ruslands boykot af svinekød og en lang række EU-fødevarer.

Bestyrelsen for Tican traf beslutningen om lukning af virksomheden i Fjerritslev den 22. august. Da der var tale om det, man kalder masseafskedigelser og lukning af en virksomhed, skulle slagteriet og slagteriarbejdernes fagforening, Fødevareforbundet NNF, efter loven have en tre ugers forhandlingsperiode for at se, om der var mulighed for at fortsætte fabrikken i Fjerritslev. Og der var der ikke.

"Vi opsagde medarbejderne med otte ugers varsel. Det betyder, at de fleste fratrædelser sker i begyndelsen af november. Vi beholder dog 20-30 ansatte frem til jul, da der er noget produktion, der skal gennemføres," siger Ticans administrerende direktør Ove Thejls.

Det er lykkes Tican af skaffe 30 af arbejderne fra Fjerritslev job på hovedvirksomheden i Thisted. Rusland har tidligere været vigtigste marked Rusland for produkter fra Tican-fabrikken, som ikke længere er rentabel.

Danske slagteriarbejdere er en udsat faggruppe. Gennem de seneste 10 år har Ticans storebror, Danish Crown, fyret 7.000-8.000 arbejdere og lukket en række sine virksomheder.

I år har det russiske importstop og deraf faldende priser fået alvorlige konsekvenser for danske svineproducenter og dermed også de to største leverandørejede andelselskaber, slagterikoncernerne Danish Crown og Tican med hovedsæder i henholdsvis Randers og Thisted. Tican står for omkring 10 procent af de danske slagtninger af svin.

Lukningen af det russiske marked betyder, at slagterikoncernerne og deres leverandører, landmændene, taber omsætning i stor stil.

"Det er den alvorligste krise for branchen i mange år. Rusland har tidligere stået for en årligt import af over 800.000 ton svinekød om året fra slagterierne og kødvirksomhederne i Europa. Men det marked er fuldstændig lukket nu. Så der er virkelig blevet overskud af svinekød produceret i Europa. De produkter, som Tican tidligere solgte til Rusland, må vi nu afsætte på andre markeder i f.eks. Asien og Europa til lavere priser. Russerne betalte godt for visse af bl.a. spækprodukterne. Dem er vi nu tvunget til at sælge til produktion af dyrefoder til priser, der er mere end 50 procent lavere, end de priser, vi fik i Rusland før importstoppet," siger Ove Thejls.

I januar i år indførte Rusland importstop af alt svinekød og svinekødsprodukter fra EU. Den formelle årsag til importforbuddet mod europæisk svinekød, som omfattede og omfatter samtlige 28 EU-lande, var fund af den frygtede sygdom afrikansk svinepest i Polen og Litauen.

Men reelt udspringer forbuddet i dramaet mellem EU og Rusland som følge af Ruslands politiske og militære indgriben i Ukraine.

Danske svineproducenter taber i år fire milliarder kr. eller næsten dobbelt så meget som tidligere vurderet bl.a. på grund af importforbuddet. Det svarer til, at bl.a. Ticans andelshavere og leverandører i forhold til prognoserne taber 2,50 kr. pr. kilo slagtesvin.

"Priserne på svinekød er faldet en del i september. Det skyldes to ting. For det første er der en død periode mellem sommerens grill- og barbequesæson og den store julehandel i Europa. For det andet indførte Rusland importstop for en række fødevarer fra EU-landene i starten af august. Dermed er der overskud af både svinekød og andre typer af fødevarer. Alle fødevarer, herunder svinekød, mejeriprodukter og oksekød, falder drastisk, fordi der er overskud af fødevarer," siger Ticans topchef, Ove Thejls.

I august udvidede Rusland boykotten til at omfatte en række andre typer af fødevarer. Forbuddet blev indført som et svar på de vestlige sanktioner efter Ruslands annektering af Krim-halvøen.

Selv om danske svineproducenter oplever voldsom nedgang i priserne på svinekød, er det vigtigt at vide, at nedgangen slår direkte og hårdt igennem på omsætningen, men ikke nær så meget på overskuddet efter skat, altså bundlinien.

Svinebønderne drager således fordel af, at priserne på korn og andre afgrøder til foder til svin, som også er fødevarer, er faldet kraftigt.

"Når vi taler om, at danske svineproducenter taber fire milliarder kr. i år, er det væsentligt, at der er tale om et tab i indtægter, men ikke på bundlinien. Set i forhold til mælke- og planteproducenterne er svineproducenterne dem, krisen rammer mindst, fordi deres foderomkostninger vejer tungt. Min vurdering er, at den bedste tredjedel af danske svineproducenter har en fornuftig forretning, mens en stribe af producenterne er kommet i økonomisk krise, fordi afregningspriserne er faldet så meget," siger Ove Thejls.

Rusland vil fra i dag tirsdag stramme importforbuddet af landbrugsvarer over for en række lande, herunder Danmark, oplyser Fødevarestyrelsen.

Forklaringen er angiveligt, at en række lande, der har eksporteret produkter til Rusland, ikke har opfyldt de russiske kriterier for import.

Fødevarestyrelsen har endnu ikke modtaget nogen konkrete informationer om omfanget af de kommende stramninger, og hvilke produkter der vil blive omfattet. Styrelsen kan derfor ikke afvise, at virksomheder, som har fødevarer på vej til Rusland, får problemer ved den russiske grænse.