Russerne strømmer til krypterede forbindelser efter forbud mod Facebook

Hentningen af VPN-programmer, som kan sikre kommunikationen mod overvågning og skjule, hvor man kommer fra, er eksploderet oven på den russiske invasion af Ukraine og den udbredte censur.

(FILES) In this file photo illustration taken on April 7, 2021, a smart phone screen displays the logo of Facebook on a Facebook website background, in Arlington, Virginia. - Facebook said March 10, 2022 that due to the invasion of Ukraine it has temporarily eased its rules regarding violent speech to allow statements like "death to Russian invaders, " but not credible threats against civilians. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER DOULIERY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands lukning af adgangen til Facebook og det Facebook-ejede Instagram har ført til en voldsom stigning blandt internetbrugere efter redskaber, som gør det muligt for dem at omgå de restriktioner, som myndighederne har indført hjemme i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine og den efterfølgende krig i landet.

Det har ført til en eksplosion i efterspørgslen efter VPN-programmer, som krypterer kommunikationsforbindelsen og dermed både sikrer mod aflytning og gør det muligt at skjule, hvor man geografisk befinder sig.

Ifølge analysefirmaet Top10VPN blev der fra midt i februar hentet VPN-programmer 2.088 procent flere gange om dagen end tidligere, skriver nyhedsbureauet Reuters.

VPN står for virtuelt, privat netværk. Programmet, der kan bruges på både en mobiltelefon og en computer, skaber en såkaldt krypteret tunnel fra telefonen eller computeren til VPN-programmets servere. Dermed kan man lade som om, man befinder sig i et andet land, og altså omgå internetblokeringer, som måtte være indført. VPN-forbindelser, der er almindelige herhjemme hos de mange, der skal tilgå deres arbejdsplads udefra, er også hyppigt anvendt i Kina for at omgå den berygtede censur, der omtales som »The Great Firewall« i et ordspil i relation til Den Kinesiske Mur.

Facebook sagde OK til »død over de russiske invasionsstyrker«

Også analysefirmaet Sensor Tower kunne for en uge siden rapportere, at de fem mest populære VPN-apps til mobiltelefoner da var blevet hentet 2.700 procent flere gange på en uge. Flere af firmaerne bag VPN-programmerne bekræftede, at brugen af krypterede forbindelser tilsvarende er skudt i vejret, blandt andet fordi det er blevet gjort gratis i tre måneder at anvende dem.

Adgangen til Facebook blev lukket for en uge siden, og fra natten til mandag blev også adgangen til billedtjenesten Instagram spærret. Det skete, efter at Facebook-koncernen i sidste uge meddelte, at det ville være i orden for brugere i Ukraine at lægge beskeder op med tekster som »Død over de russiske invasionsstyrker«.

De russiske telemyndigheder, Roskomnadzor, bad folk om at fjerne deres billeder og filmklip fra Instagram, før adgangen blev lukket, og opfordrede dem i stedet til at skifte til Ruslands egne »konkurrerende internetplatforme«.

Rusland forbød adskillige VPN-programmer i 2021 men har ikke blokeret dem fuldstændig. Kritikere betragter det som et indgreb mod friheden på nettet.

Ifølge Top10VPN er 203 nyhedssider og 97 udenlandske valuta- og kryptovalutasteder for nylig blevet sat på Ruslands sorte liste over netsteder, hvortil adgangen blokeres af myndighederne. Listen tæller nu flere end 6.000 netadresser.