Russerne åbner flykapløbet på ny

Onsdag har russerne for første gang siden Sovjetunionens kollaps præsenteret et nyt passagerfly. Forventningerne er store til MC-21, der på sigt skal udfordre Boeing og Airbus.

Foto: PANTELIS SAITAS

Snart 25 år efter Sovjetunionens endegyldige kollaps har russerne onsdag morgen officielt taget hul på arbejdet med at genskabe en af de sektorer, hvor man tidligere var dominerende.

Produktionen af passagerfly er et af de områder, hvor Rusland er sejlet agterud siden kollapset, og hvor USA længe har været markedsledende med Boeing, mens Airbus Group har været en stærk repræsentant for Europa. Begge selskaber kan nu notere sig ny konkurrence fra Øst, hvor Irkut Corporation onsdag har præsenteret MC-21. Med plads til et sted mellem 163-211 passagerer bliver flyet det første store passagerfly, russerne har udviklet i 25 år.

Ifølge Bloomberg har Rusland investeret op mod 3,5 milliarder dollars i arbejdet med at udvikle flyet, der ventes at flyve sin jomfrutur i slutningen af året. At Rusland har store ambitioner på luftfartsområdet stod klart for snart 10 år siden, da man samlede en række af landets største flyproducenter under ét selskab, United Aircraft Corporation - heriblandt også Irkut Corp.

MC-21 kan flyve cirka 6.500 kilometer, hvilket placerer flyet i direkte konkurrence med Boeings 737 og Airbus' A320. I første omgang har Irkut en langsigtet målsætning om at sidde på 5-10 procent af markedet i 2035. Selskabet har allerede modtaget ordrer på de første 285 fly, skriver Bloomberg. Tanzania, Saudi-Arabien og Iran skulle være blandt aftagerne.

Den russiske premierminister Dmitry Medvedev var også tilstede ved onsdagens præsentation, og her talte han ifølge nyhedsbureauet Tass forventningerne til MC-21 ned.

»Dagens præsentation understreger, at vi er stand til at designe fly, der kan bringe vores luftfartsindustri frem, og som kan konkurrere med andre,« sagde han og understregede, at Rusland fortsat havde ambitioner om at være blandt de bedste i verden.