Ruslands vigtigste bank har behov for redningsaktion

Russisk storbank har i årevis holdt regnskabet i balance ved at låne kraftigt fra udenlandske långivere, men sanktioner fra USA og Europa i forbindelse med Krim-sagen i 2014 har gjort, at banken står over for massive udfordringer.

Foto: SERGEI KARPUKHIN. Vnesheconombank. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

Da infrastrukturen i Sotji skulle opbygges i forbindelse med de Olympiske Vinterlege i 2014, henvendte Ruslands regering sig til landets vigtigste långiver: Vnesheconombank (VEB), som er landets statsejede udviklingsbank. Ruslands præsident oplyste dengang, at private investorer ville være ansvarlige for de fleste af de olympiske omkostninger til en anslået pris på 50 mia. dollar. VEB endte dog med at betale regningen og har derfor mindst 2,9 mia. dollar i forfaldne lån.

Det skriver Wall Street Journal.

Nu skal regningen betales. VEB har i årevis holdt regnskabet i balance ved at låne kraftigt fra udenlandske långivere, men sanktioner fra USA og Europa i forbindelse med Krim-sagen i 2014 har gjort, at banken står over for den massive udfordring med at afdrage en gæld på omkring 20 mia. dollar i udenlandsk valuta alene. Cirka 3 mia. dollar skal betales i år.

- På aktiv-siden af regnskabet er det centrale problem dårlige lån. På passiv-siden er problemet, at VEB har været meget eksponeret for internationale kapitalmarkeder. Da Krim-sanktionerne blev gennemført, blev VEB afskåret fra denne kanal, udtaler Jegor Fyodorov, som er ledende kreditanalytiker ved ING Bank i Moskva.

VEB har, hvad der svarer til 56,9 mia. dollar i konsoliderede aktiver, hvilket svarer til cirka 5,5 pct. af Ruslands bruttonationalprodukt. Derfor er problematikken betydningsfuld for Rusland. Banken vil komme med en langsigtet strategi senest 30. juni, skriver avisen.

/ritzau/FINANS