Ruslands-krise og lave priser koster landbruget dyrt

Efter to år med stabil indtjening for landets landmænd er billedet ved at vende. Det vurderer Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer i en ny indkomstprognose.

Landbruget er hårdt ramt, og specielt for svineproducenterne falder indtjeningen i de kommende år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Specielt for svineproducenterne falder indtjeningen i de kommende år, men også mælkeproducenterne må imødese dårligere driftsresultater.

- Situationen er særligt alvorlig for svineproducenterne, som vi venter ender på et negativt driftsresultat før aflønning af ejerens arbejdsindsats og egenkapital på 585.000 kroner i 2015. Først i løbet af 2016 venter vi, at udsigterne forbedres, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug.

Han understreger, at de dårlige gennemsnitstal dækker over en stor spredning, og at den bedste tredjedel af svineproducenterne er i stand til at opnå et driftsresultat på ca. 300.000 kr. før ejeraflønning på trods af de dramatiske prisfald.

For mælkeproducenterne gælder, at de må imødese en større indtægtsnedgang i 2015. Her er der udsigt til et svagt negativt driftsresultat før ejeraflønning.

Det gennemsnitlige driftsresultat for en heltidsbedrift forventes at blive på ca. 200.000 kr. i 2014 og et nulresultat i 2015 før ejeraflønning. Det gælder dog også generelt, at der er stor spredning i indkomsten. Således er der udsigt til, at den bedste tredjedel at alle heltidsbrug opnår en indkomst på ca. 950.000 kr. i 2014 og 700.000 kr. i 2015 til aflønning af ejerens arbejdsindsats og egenkapital.