Rusland vil selv have styr på mobiltelefoner

Halvdelen af alle mobiltelefoner skal inden ti år køre på russisk software.

Den finske mobilproducent Jolla, grundlagt af tidligere Nokia-folk, drøfter nu samarbejde med de russiske myndigheder, som vil af med Android og iOS. Foto: Jolla Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland lægger nu op til at gøre sig mindre afhængige af vestlig mobilteknologi og er derfor gået i gang med at udvikle sit eget mobilstyresystem. Om ti år skal kun halvdelen af alle mobiltelefoner i Rusland bruge udenlandsk software.

I forrige uge mødtes den russiske kommunikationsminister Nikolai Nikiforov ifølge den russiske finansavis RBC med det finske mobilselskab Jolla, som tidligere Nokia-ansatte har etableret, for at finde en måde at blive mindre afhængige af amerikanske Googles Android-mobilstyresystem og ligeledes amerikanske Apples iOS-system.

Udenlandsk styring skal halveres

Jolla arbejder videre på det styresystem, Meego, som Nokia og chipgiganten Intel begyndte at udvikle i fællesskab, og som bygger på Linux, ganske som Android gør. Jollas styresystem kaldes Sailfish, og det skal tilsyneladende være basen i et nyt russiskkontrolleret system.

Også Yandex, som er det russiske svar på Google, og som allerede sælger Jolla-telefoner med Sailfish, deltog i mødet.

Kommunikationsminister Nikolai Nikiforov har som mål, at andelen af mobiltelefoner med udenlandske styresystemer inden 2025 bliver nedbragt til 50 procent. I dag sidder Android og iOS på næsten hele markedet, både i Rusland og på verdensplan, hvor 81 procent af alle nyproducerede mobiltelefoner kommer med Android og 15 procent med iOS, viser nye tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

»Vi mener, at det er nødvendigt at udvikle alternativer til lukkede eller lukkende mobilplatforme baseret på åbne styresystemer,« sagde ministeren efterfølgende.

Modtræk mod sanktioner

Han vil involvere Brasilien, Indien, Kina og Sydafrika i projektet.

»De bekymrer sig alle for det eksisterende monopol på det globale softwaremarked og støtter os på dette punkt,« lod han forstå.

Rusland satser tilsyneladende på at blive mere eller mindre selvforsynende med teknologi, så man ikke skal ligge under for udenlandske - og navnlig ikke vestlige - selskaber. Der er således også sat gang i udviklingen af russiske chips.

Ændringerne kommer, efter at der er indført sanktioner mod Rusland oven på annekteringen af Krim-halvøen fra Ukraine og de efterfølgende russiskstøttede kamphandlinger i det østlige Ukraine.

Stramninger i styring af Internet

Rusland indførte i hast kort før årsskiftet krav om, at alle udenlandske teknologiselskaber skal opbevare brugernes data inden for Ruslands egne grænser. Det er af myndighederne udlagt som at give ekstra sikkerhed, men kritikerne ser det som endnu en mulighed for, at den russiske ledelse med præsident Vladimir Putin i spidsen kan stramme kontrollen med modstandere og andre, der er uenige med ham, og overvåge anvendelsen af Internet endnu bedre.

Internetgiganten Google valgte op til jul at trække alle sine ingeniører ud af Rusland som reaktion på de russiske krav, og den svenske musikstreamingtjeneste Spotify har valgt at droppe Rusland som følge af den økonomiske og politiske krise og de nye, skrappe internetregler.

Ikke kun Rusland forsøger at frigøre sig fra vestlig teknologi. Nordkorea udviklede i 2010 sit eget computerstyresystem, Røde Stjerne, for at kunne blive fri for Microsofts Windows, og i 2013 fremviste landets diktator, Kim Jong-un, den første, nordkoreansk producerede smartphonetelefon. Android-telefonen var dog, ifølge eksperter, produceret i Kina og blot fragtet over grænsen til Nordkorea, som herefter kunne foregive selv at stå bag.