Rusland truer Google, Twitter og Facebook

Kryptering generer myndighederne, der ikke kan kontrollere netbrugerne. Derfor trues internetgiganterne med at blive blokeret.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har strammet kontrollen med Internet i landet, og nu trues tre amerikanske giganter med at blive blokeret. Arkivfoto: Alexei Druzhinin, RIA Novosti/Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RIA NOVOSTI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland truer nu med at blokere Google, Twitter og Facebook, hvis ikke de udleverer oplysninger om bestemte brugere og fjerner henvisninger til netsteder, som ifølge myndighederne er ulovlige.

De tre amerikanske giganter har i denne uge fået brev fra Roskomnadzor, der er Ruslands kontrolmyndighed med medierne.

»I vore breve minder vi regelmæssigt virksomheder om konsekvenserne ved at bryde loven,« siger Roskomnadzors talsmand, Vadim Ampelonskij, til nyhedsbureauet Reuters.

Kryptering generer overvågning

Google, Twitter og Facebook har - ligesom en række andre internetgiganter - indført kryptering af brugernes forbindelser oven på afsløringen af den omfattende aflytnings- og spionageskandale, som den amerikanske efterretningstjeneste NSA ifølge tophemmelige dokumenter fra den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden er taget i. Her krypteres forbindelsen mellem giganternes servere og brugerne i videst muligt omfang, både på telefoner og PCer, og det giver efterretningstjenester verden over store problemer.

Talsmanden fra Roskomnadzor siger, at Rusland derfor ikke har andre muligheder end at blokere adgangen til giganterne selv.

Rusland har indført en lovgivning, som kritikere betegner som internetcensur. Internetselskaber skal aflevere data om russiske bloggere, der har flere end 3.000 læsere om dagen, og skal fjerne adgangen til netsteder, som ifølge Roskomnadzor opfordrer til »usanktionerede protester og uro«, altså samlinger, som ikke på forhånd er godkendt af de russiske myndigheder. Det skal ske, uden at der foreligger en dommerkendelse, fastslår loven.

Kritik af censur

Præsident Vladimir Putin fik op til jul hasteindført et krav om, at alle, der driver internetvirksomhed i Rusland, skal have deres servere stående i selve Rusland, så alle oplysninger gemmes inden for landets grænser. Officielt er det for at sikre russerne mod udenlandsk overvågning. Kritikere ser det dog som en øget mulighed for Putin-styret for selv at kontrollere og overvåge alle handlinger.

Facebook afviste i 2. halvår af 2014 begge russiske krav om at få udleveret oplysninger om brugerne. Til sammenligning afleverede Facebook oplysninger i 80 procent af de 14.000 amerikanske forespørgsler. Twitter udleverede tilsvarende mængder, mens 108 russiske udleveringskrav blev afvist. Google leverede oplysninger om brugere i fem procent af de 134 forespørgsler fra Rusland, igen langt færre end i USA.