Rusland presser Google til at opgive Android-kontrol

Internetgigantens egne apps og tjenester skal kunne byttes ud med andre på mobiltelefoner. Aftalen kan få indflydelse på EU-sagen mod Google.

Googles søgemaskine har en fremtrædende plads på startskærmen på alle Android-telefoner, fordi Google kræver det af mobilproducenterne. Nu slutter den praksis i Rusland. Arkivfoto: Tyrone Siu, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TYRONE SIU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter to års slagsmål har internetgiganten Google bøjet sig for russisk pres og hører op med at kræve, at mobilproducenter skal give Googles egne apps førsteret på Android-udstyr. Det kan få indflydelse på den tilsvarende sag, som EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har rejst mod selskabet.

De russiske konkurrencemyndigheder slog i 2015 fast, at Google bryder loven, når Google stiller krav om, at bestemte Google-tjenester, heriblandt søgemaskinen, skal være installeret på alt udstyr, som benytter verdens mest udbredte mobilstyresystem Android, som Google selv ejer og udvikler. Myndighederne greb ind efter en klage fra Googles russiske konkurrent, Yandex.

Slut med eneret

Med aftalen, som gælder i seks år og ni måneder, får Googles egne apps ikke længere eneret på Android-udstyr i Rusland, og Google kan ikke forhindre, at konkurrerende søgemaskiner og apps bliver installeret allerede på fabrikken, fastslog Aleksej Dotsenko, som er direktør for konkurrencemyndigheden FAS. Google skal samtidig ændre Android, så man selv kan vælge, hvilken søgemaskine man ønsker at bruge som standard.

Google har bekræftet, at der er indgået en aftale. Ifølge den skal Google inden for nogle måneder have en ny app klar med Googles internetbrowser Chrome, som kan erstatte Googles faste søgebjælke på startskærmen på mobiltelefonerne. Så kan brugerne selv vælge, om de vil fortsætte med Google eller bruge Yandex i stedet.

Endelig skal Google betale 439 millioner rubler (54,6 millioner kroner) i bøde for at have misbrugt sin position.

Yandex' russiske direktør, Aleksander Sjulgin, siger, ifølge nyhedsbureauet Reuters, at han håber, at den russiske afgørelse vil få indflydelse på EU-sagen og lignende sager mod Google andre steder i verden.

EU-sag kan blive dyr for Google

Margrethe Vestager meddelte i april 2016, at Kommissionen er klar til at rejse en konkurrencesag mod Google for overtrædelse af konkurrencereglerne og misbrug af sin magt over Android. Hun slog samtidig fast, at »Google har misbrugt sin stilling«. Selv om Android er frit tilgængeligt for alle og gratis at brug, er Android en væsentlig indtægtskilde for Google, som indsamler nyttige data om brugerne og deres vaner og dermed kan målrette andre tjenester og annoncer. Ifølge EUs anklage tvinger Google dog mobilproducenterne til at lægge apps til centrale Google-tjenester på en fremtrædende plads på mobilskærmene og dermed holde konkurrenterne ude. Google risikerer i værste fald en bøde på op mod 50 milliarder kroner, nemlig ti procent af gigantens globale omsætning.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår sagen afgøres i EU.

Android er verdens mest udbredte mobilstyresystem. Det ligger på 86 procent af samtlige nyproducerede smartphonetelefoner, hvos Apples iOS-system, som er næststørst, ligger på lige under 14 procent. Microsofts Windows udgør en forsvindende lille andel af mobilverdenen.